Ingredienser
800 g kycklingfilé (eller kycklinglårfilé)
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk torkad oregano
2 msk koncentrerad kycklingfond
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl chilisås
1/2 dl sweet chili
3 dl grädde
1+ tsk soja
10 småtomater, halverade
250 g mozzarella, smulad
2 dl cashewnötter, rostade
½ kruka färsk basilika, hackad
Salt och peppar
Chiliflakes (valfritt)
Matfett att steka i (rapsolja och/eller smör)
Instruktioner
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (eller behåll kycklinglårfiléerna hela) och stek dem i en het panna med matfett (rapsolja och/eller smör) tills de får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt de hackade gula lökarna och vitlöksklyftorna i pannan. Fräs tillsammans med kycklingen tills löken är mjuk och genomskinlig. Strö över torkad oregano och rör om så att kryddorna fördelas jämnt.
Häll i den koncentrerade kycklingfonden och mörk balsamvinäger. Rör om och låt kycklingen sjuda i några minuter.
Häll i chilisås, sweet chilisås och grädde. Rör om och låt blandningen koka upp.
Tillsätt soja. Smaka av och justera mängden soja efter behov. Rör om ordentligt.
Lägg i de halverade småtomaterna och låt dem sjuda med i grytan i några minuter tills de börjar mjukna.
Smula ner mozzarellan i grytan och rör om tills osten har smält. Låt grytan sjuda på låg värme i cirka 10-15 minuter tills kycklingen är genomkokt och såsen har tjocknat något.
Smaka av grytan med mer salt, peppar och eventuellt chiliflakes om du vill ha extra hetta. Strö över rostade cashewnötter och hackad färsk basilika precis innan servering.
Servera kycklinggrytan med ris, pasta eller en fräsch sallad vid sidan av.