Ingredienser
1 paket bacon
800 g kycklingfiléer, utbankade (kronfågel minutfilé tex)
250 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja till stekning
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
140 gram gorgonzola
1/2 dl vitt torrt vin (matlagningsvin går bra)
1 msk kycklingfond
2 tsk tamarisoja (japansk glutenfri soja)
salt, peppar
smör till stekning
10 små tomater, tex romantica
Lite extra gorgonzola
Färsk basilika
Färsk parmesan vid servering
Instruktioner
Sätt ugnen på 180 gr r varmluft Klipp bacon och stek i en stekpanna. Lägg över på tallrik. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i stekpannan och fräs tills allt fått fin färg. Lägg upp på tallrik så länge.
Lägg i kycklingfiléerna, salta och peppra något. Stek hastigt runt om, de ska bara få lite färg.
Lägg över kycklingen i en ugnsform. Fördela champinjon- och lökfräset över.
Vispa ihop grädde, creme fraiche och gorgonzola i en kastrull. Hetta upp tills osten smält. Vispa ner kycklingfond, soja, vitt vin och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över kycklingen. Fördela halverade tomater och oliver över.
Vid servering av mandelpotatis: Halvera potatisen, lägg i fryspåse med lite olivolja. Lägg potatisen med snittytan neråt, salta och strö lite timjan över.
Sätt in allt i ugnen, rör i potatisen 2 gånger. Ca 35 minuter, känn efter med en potatissticka om potatisen är klar.
När det är ca 10 minuter klar, smula lite extra gorgonzola över gratängen.