Ingredienser
1000 g kycklinglårfilé
3 vitlökar, rivna
2 morötter, skalade och tunt skivade med mandolin
4 salladslökar, tunt skivade (spara 1 till garnering)
1 handfull sockerärtor
2 msk rostade sesamfrön
sriracha efter smak
Teriyakisås:
1 dl socker (eller sötningsströ)
1 dl mirin
1 dl sake (elelr torrt vitt vin)
1.5 dl soja (tex kikkoman)
Instruktioner
- Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar. Riv vitlöken och skiva morötterna tunt med en mandolin. Skiva 3 salladslökar tunt och spara den sista för garnering.
- Stek kycklingen i en het panna tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök, morötter, salladslök och sockerärtor. Stek i några minuter.
- Blanda teriyakisåsen: socker, mirin, sake, och soja. Häll såsen över kycklingen och låt sjuda tills kycklingen är genomstekt och såsen reducerats något. Smaka av med srirascha eller sambal oelek.
- Red eventuellt med maizena eller liknande (rör ner tex 1 msk maizena i lite kallt vatten till en slät blandning) Rör ner lite i taget under omrörning tills såsen tjocknat, börja med mindre mängd.
- Vid servering: Strö över rostade sesamfrön och garnera med resterande salladslök.