Ingredienser
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk basilika, torkad
½ msk timjan, torkad
½ msk oregano, torkad
1 msk matfett att steka i
800 ml körsbärstomater på burk
3 msk tomatpuré
5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
½ msk fibersirap (eller honung) – kan uteslutas
2 dl grekisk yoghurt (uteslut eller ersätt med mejerifritt alternativ vid behov)
salt
1–2 krm cayennepeppar
GARNERING:
½ röd paprika
1 dl zucchini
1 dl aubergine
2 msk rostade pinjenötter
Instruktioner
Börja med grönsakerna till garneringen.
Strimla paprikan, tärna zucchinin och auberginen. Grilla eller stek grönsakerna.
Finhacka löken och vitlöken. Fräs med kryddor i lite matfett i stekpanna tills de mjuknat. Lägg över i kastrull.
Rör ner tomater, tomatpuré, vatten, fond, sötning och koka ihop till en soppa. Rör ner grekisk yoghurt och smaka av med salt och cayennepeppar.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Är soppan för tjock, späd med hett vatten.
Toppa med de grillade grönsakerna och rostade pinjenötter, och en extra klick grekisk yoghurt.