Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig kycklinggratäng med salamin och rökt paprika


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1000 g kycklingfilé
80 g salami
2 st Paprikor
3 dl creme fraiche
200 gr. naturell färskost
2 vitlöksklyftor
1 msk tamarisoja
2 tsk + rökt paprika (börja med mindre mängd)
het chilisås (sriracha/sambal/choloula) – ta favoriten och efter smak!
salt, svartpeppar
En skvätt vitt vin alt 1 msk pressad citronsaft
2 dl riven lagrad ost
smör att steka i
grillkrydda/allroundkrydda


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Strimla kycklingfilén och stek hastigt i smör (Den ska bara få färg).
Krydda med favoritgrillkryddan/allroundkrydda. Lägg över i ugnssäker form.
Grovhacka paprikorna och lägg över. Strimla salamin och fördela över kyckling- och paprikan.
Koka upp creme fraiche, färskost och rör ner riven vitlök, soja, rökt paprika och chili. Vispa ner vinet/citronen och smaka av med salt & peppar. Smaksätt eventuellt med mer rökt paprika och chili. Det ska vara sting i såsen och den rökta paprikan ska vara påtaglig, det är dessa två kryddor som gör rätten.
Rör ner den rivna osten. Häll såsen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg.