Krämig kycklinggratäng med salami och rökt paprika

av Åse

I går var Micheloppan och hennes Jeff här och eftersom vi blir så många vid matbordet så är ju grytor och gratänger ett givet kort.
Jag tog lite av det jag hade hemma och det blev såååååå gott!

Kycklingfilé, skivad och stekt hastigt i smör med allroundkrydda.
I formen med grovt hackad paprika i olika färger.
Strimlad Milano salami (godaste salamin!)

Sedan en sås på färskost och creme fraiche, kryddor och riven lagrad ost. HIMMELSKT GOTT!
Det som gör smaken är salamin, den rökta paprikapulvret och chilin.
Tillsammans med syran från creme fraichen, färskosten och vitt vin/citron blir det fin balans i rätten.

En riktig helgrätt!
Jag hade föredragit en god sallad till men hade inget hemma haha så det blev ugnsrostade rotfrukter istället.

Min favoritchilisås är Cholula! Den har jag till det mesta. Sätter fram på bordet så kan man höja hettan genom att stänka på maten.

En supermysig kväll med alla mina barn ♥️

Här kommer receptet och jag tycker absolut ni ska prova denna rätten!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig kycklinggratäng med salamin och rökt paprika


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1000 g kycklingfilé
80 g salami
2 st Paprikor
3 dl creme fraiche
200 gr. naturell färskost
2 vitlöksklyftor
1 msk tamarisoja
2 tsk + rökt paprika (börja med mindre mängd)
het chilisås (sriracha/sambal/choloula) – ta favoriten och efter smak!
salt, svartpeppar
En skvätt vitt vin alt 1 msk pressad citronsaft
2 dl riven lagrad ost
smör att steka i
grillkrydda/allroundkrydda


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Strimla kycklingfilén och stek hastigt i smör (Den ska bara få färg).
Krydda med favoritgrillkryddan/allroundkrydda. Lägg över i ugnssäker form.
Grovhacka paprikorna och lägg över. Strimla salamin och fördela över kyckling- och paprikan.
Koka upp creme fraiche, färskost och rör ner riven vitlök, soja, rökt paprika och chili. Vispa ner vinet/citronen och smaka av med salt & peppar. Smaksätt eventuellt med mer rökt paprika och chili. Det ska vara sting i såsen och den rökta paprikan ska vara påtaglig, det är dessa två kryddor som gör rätten.
Rör ner den rivna osten. Häll såsen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg.

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

9 kommentarer

Lotta 30 september, 2019 - 17:50

Ytterligare en fantastisk god rätt! Tusen tack 🙏🏼






Svara
ÅsaS 14 september, 2019 - 21:04

Salami Milano är alltid ett säkert kort, mild, men smakrik.
Ska absolut laga denna rätt nån dag framöver. Har faktiskt blivit ”duktigare” med maten nu, efter semestern. Nystarten funkade tydligen denna gång, då även J är med på noterna, eftersom det var hans önskan och idé. Känns hoppfullt!
Mysigt med alla barn/ungdomar samlade! Det är inte varje kväll det händer här heller..
Kram

Svara
Åse 15 september, 2019 - 15:33

Heja heja Åsa! Vad roligt att det funkar bra! Kramar!

Svara
MarianneK 14 september, 2019 - 19:09

Hej Åse
Är färskost Cream cheese , kvarg eller Keso? Online översättningen till engelska inte helt tydlig. Ville göra dina frallor också.
Håller med om Chilula, också Schiracha vilket jag vet att du också använder.
,

Svara
Åse 14 september, 2019 - 19:15

Färskost är creeme cheese 🌸🔆

Svara
Anna 14 september, 2019 - 14:04

Detta måste prövas nästa helg! Lät supergott!
Rökt paprika har jag inte använt tidigare, är det en krydda?
Kram
Anna

Svara
Åse 14 september, 2019 - 14:06

Yes! Ska förtydliga det 🙂

Svara
Anna 14 september, 2019 - 14:11

Tack! Ska leta efter den 😁

Anna

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.