Ingredienser
- 1 kg kycklingfiléer
- 1/2 gul lök eller 2 schalottenlökar, finhackade
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- Ca 10 soltorkade tomater, strimlade
- 3 msk kalvfond
- Nymalen svartpeppar
- Italiensk salladskrydda
- 2 burkar crème fraîche med soltorkad tomat och fetaost (4 dl)
- 2,5 dl vispgrädde
- En skvätt konjak (valfritt men rekommenderat för extra smak)
- 1 dl riven parmesanost
- Ca 75 g fetaost
- Lite soja (för att balansera sältan)
- 10 små tomater, gärna på kvist
- Färsk oregano, till garnering
Instruktioner
Förbered ugnen genom att sätta den på 200°C.
Putsa kycklingfiléerna och skär dem i tunna skivor. Krydda kycklingen med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingskivorna runt om tills de får fin färg. Flytta sedan över dem till en ugnsform.
Under tiden lägg in tomaterna i en ugnsform så de hinner uggnsbakas en stund extra.
I samma stekpanna, tillsätt lite mer smör och stek den finhackade löken och vitlöken tills de blir mjuka. Tillsätt de strimlade soltorkade tomaterna och låt dem fräsa tillsammans med löken i ett par minuter. Häll sedan i kalvfonden, crème fraîche och grädden. Rör om och låt blandningen småkoka i 2-3 minuter för att smakerna ska gifta sig.
Rör därefter ner den rivna parmesanosten och en skvätt konjak i såsen för att ge såsen en extra djup smak.
Smaka av med soja för att balansera smaken och krydda med italiensk salladskrydda samt lite nymalen svartpeppar. Häll såsen över kycklingen i ugnsformen. Strö över bitar av fetaost samt tomaterna.
Sätt in formen i ugnen och låt rätten baka i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och osten har smält och fått fin färg. Garnera med färsk oregano innan servering.