Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig kycklinggratäng med fetaost och en touch av konjak


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

  • 1 kg kycklingfiléer
  • 1/2 gul lök eller 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • Ca 10 soltorkade tomater, strimlade
  • 3 msk kalvfond
  • Nymalen svartpeppar
  • Italiensk salladskrydda
  • 2 burkar crème fraîche med soltorkad tomat och fetaost (4 dl)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • En skvätt konjak (valfritt men rekommenderat för extra smak)
  • 1 dl riven parmesanost
  • Ca 75 g fetaost
  • Lite soja (för att balansera sältan)
  • 10 små tomater, gärna på kvist
  • Färsk oregano, till garnering

Instruktioner

Förbered ugnen genom att sätta den på 200°C.
Putsa kycklingfiléerna och skär dem i tunna skivor. Krydda kycklingen med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingskivorna runt om tills de får fin färg. Flytta sedan över dem till en ugnsform.
Under tiden lägg in tomaterna i en ugnsform så de hinner uggnsbakas en stund extra.
I samma stekpanna, tillsätt lite mer smör och stek den finhackade löken och vitlöken tills de blir mjuka. Tillsätt de strimlade soltorkade tomaterna och låt dem fräsa tillsammans med löken i ett par minuter. Häll sedan i kalvfonden, crème fraîche och grädden. Rör om och låt blandningen småkoka i 2-3 minuter för att smakerna ska gifta sig.
Rör därefter ner den rivna parmesanosten och en skvätt konjak i såsen för att ge såsen en extra djup smak.
Smaka av med soja för att balansera smaken och krydda med italiensk salladskrydda samt lite nymalen svartpeppar. Häll såsen över kycklingen i ugnsformen. Strö över bitar av fetaost samt tomaterna.
Sätt in formen i ugnen och låt rätten baka i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och osten har smält och fått fin färg. Garnera med färsk oregano innan servering.