Krämig kycklinggratäng med fetaost och en touch av konjak

av Åse

Hej på er och äntligen är det helg!

Jag har redan hunnit vara på gymmet och är riktigt fredagspepp! En långpromenad väntar strax sedan så ska jag bege mig ner till lägenheten för jobb och vid 17 så kör vi aw där med vänner/syster & svåger och sedan blir det SHOW!
Nu ska ni få en smarrig fredagsrätt!

Det här receptet lagade jag första gången 2009. I förrgår så gjorde jag det igen och jag hade nästan glömt hur gott detta är!
Jag älskar hur lätt det är att svänga ihop men ändå få en lyxig smakupplevelse. Kombinationen av den krämiga såsen med soltorkade tomater, feta och ett stänk konjak är magiskt gott.
Perfekt för både vardag och helg =)

Kycklingfiléerna putsas och skärs sedan i skivor om ca 1,5 cm. De ska bara få färg och kryddas med salt & peppar.
Lyft upp och lägg i ugnsform.

Jag köpte färdigstrimlade soltorkade tomater den här gången och sedan får de fräsa med lök och vitlök i några minuter.
Lägg över kycklingen.

Rör ner de övriga ingredienserna till den goda såsen!

Häll såsen på kycklingen, toppa med feta och de semibakade tomaterna och skjuts in i ugnen!

Servera en god sallad till och vi hade även ris till men det går även bra med tex pasta elelr ugnsrostad potatis eller ugnsrostade grönsaker.

På med färsk oregano och DINNER IS SERVED!

Hoppas ni provar! MUMS!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig kycklinggratäng med fetaost och en touch av konjak


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

  • 1 kg kycklingfiléer
  • 1/2 gul lök eller 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • Ca 10 soltorkade tomater, strimlade
  • 3 msk kalvfond
  • Nymalen svartpeppar
  • Italiensk salladskrydda
  • 2 burkar crème fraîche med soltorkad tomat och fetaost (4 dl)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • En skvätt konjak (valfritt men rekommenderat för extra smak)
  • 1 dl riven parmesanost
  • Ca 75 g fetaost
  • Lite soja (för att balansera sältan)
  • 10 små tomater, gärna på kvist
  • Färsk oregano, till garnering

Instruktioner

Förbered ugnen genom att sätta den på 200°C.
Putsa kycklingfiléerna och skär dem i tunna skivor. Krydda kycklingen med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingskivorna runt om tills de får fin färg. Flytta sedan över dem till en ugnsform.
Under tiden lägg in tomaterna i en ugnsform så de hinner uggnsbakas en stund extra.
I samma stekpanna, tillsätt lite mer smör och stek den finhackade löken och vitlöken tills de blir mjuka. Tillsätt de strimlade soltorkade tomaterna och låt dem fräsa tillsammans med löken i ett par minuter. Häll sedan i kalvfonden, crème fraîche och grädden. Rör om och låt blandningen småkoka i 2-3 minuter för att smakerna ska gifta sig.
Rör därefter ner den rivna parmesanosten och en skvätt konjak i såsen för att ge såsen en extra djup smak.
Smaka av med soja för att balansera smaken och krydda med italiensk salladskrydda samt lite nymalen svartpeppar. Häll såsen över kycklingen i ugnsformen. Strö över bitar av fetaost samt tomaterna.
Sätt in formen i ugnen och låt rätten baka i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och osten har smält och fått fin färg. Garnera med färsk oregano innan servering.

7 kommentarer

Margaretha 12 oktober, 2024 - 16:55

Lagade den goda kycklinggratängen i går kväll (fredag) mumsig
receptet är redan insatt i pärmen, har många andra recept från dej där redan.
I kväll blir det ett av dina recept också, fläskfile´gratängen med gorgonzola..
Tack för goda recept

Svara
Åse 13 oktober, 2024 - 11:09

Vad glad jag blir att du uppskattar mina recept!

Svara
Magdalena 5 oktober, 2024 - 18:45

Men jösses så smarrigt!🤤 Tror det får bli söndagsmiddagen här och jag har nog allt hemma faktiskt!😊
Så underbart det låter att vara igång med träningen💪🏻För egen del började hösten med bra träningsrutiner men så kom förkylningstider i vägen…typiskt🤒 Men nästa vecka blir det nya tag! Trevlig helg 🥰

Svara
Åse 6 oktober, 2024 - 11:36

Hej! Hoppas det smakar bra om du gör det senare idag!
Ja så himla typiskt va att förkylningar kommer som ett brev på posten när man satt igång! ☹️
Krya och hoppas du pigg o kry för att köra igång igen! Skön söndag! 😍

Svara
ÅsaS 4 oktober, 2024 - 18:11

Mums, så gott! Har gjort något liknande tidigare, och måste nu göra det snart igen känner jag.
Har varit ”lite off” några dagar nu, av olika anledningar (shoppingbakis efter Ullared, mycket på jobbet, vädret, drattat av hästen..) men känner att nu börjar det vända till det bättre. Ledig helg, inga planer, bara vara och ”komma ifatt” med allt. En soft och skön känsla som är mer än välkommen!
Önskar er en skön och trevlig helg!
Kram 💕

Svara
Malin E 4 oktober, 2024 - 11:00

Mums🥰 måste testa

Så mysigt med Aw och häng i lägenheten🙏
Vi har bokat vinprovning och mat imorgon, överraskning för mannen han vet inget😁

Ha en fin helg

Svara
Åse 4 oktober, 2024 - 15:01

Åhhhhh vad härligt! Sååå kul! Han kommer säkert bli jätteglad! Trevlig helg! 🥰

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.