Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 1 stor purjolök
- 2 liter grönsaksbuljong (jag använder biofoods grönsaksbuljongkrydda + vatten)
- 2 dl creme fraiche
- 4 dl grädde
- 2 knippen dill (Ica)
- 1 knippe gräslök
- 400 g kallrökt lax
- salt och peppar
- cayennepeppar
- smör att steka i
Instruktioner
- Skär vitkålen i mindre bitar, ansa och skiva purjolöken. Fräs dem mjuka i smör.
- Lägg över i stor kastrull tillsammasn med buljong. Koka mjuka i ca 10 minuter.
- Lyft upp en del av grönsakerna och mixa resten med stavmixer.
- Rör ner creme fraiche och grädde och grovhackad dill. Låt puttra i 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Cayennepeppar är gott i!
- Dela de kallrökta laxskivorna.
- Häll upp soppan i skålar, fördela lite kålröra i + lax och strössla lite klippt gräslök ovanpå.