Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig Fiskgratäng med Räkost och Dill –


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 purjolök
olivolja att steka i
800 g vit fiskfilé (t.ex. torsk eller sej)
2 dl räkost (kavli hade jag)
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 Fiskbuljong (tärning eller 1,5 msk fiskfond)
1 krm chiliflakes
1/2 citron (saft och zest)
1 knippe dill, finhackad
Salt och peppar, efter smak
200 g små röda tomater

Topping:
1 dl riven ost
Färska räkor (valfritt, för garnering)
Några dillkvistar


Instruktioner

Värm ugnen till 200°C.
Rimma gärna fisken för att den ska hålla ihop bra och få en jämn sälta.
(1 kg fisk till 1 liter vatten + 1/2 dl salt) Rimma i ca 60 min i kylen. Om fisken är fryst kan den tina i lagen i rumstemperatur)
Strimla purjolöken och fräs i smör.
Smörj en ugnsform med smör.
Torka av fisken med lite papper och lägg i ugnsformen. Krydda med peppar. Lägg purjolöken ovanpå.
Blanda räkost, grädde, tomatpuré, dijonsenap, citronzest, citronsaft och dill i en kastrull.
Värm upp på låg värme tills det är en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fiskfiléerna.
Strö riven ost över fisken.
Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills fisken är genomtillagad (innertemperatur 50-52 gr) och gratängen har fått en gyllene yta.
Garnera med färska räkor och extra dill om så önskas. Servera med en fräsch grönsallad eller ångade grönsaker och */*eller potatis.