Krämig Fiskgratäng med Räkost och Dill

av Åse

En Smakrik Familjefavorit! Torskrygg i en krämig sås på räkost, citron & dill.

Åh så gott detta är!
Gillar ni fiskgratäng? Jag gör! 🙋🏻‍♀️ Men med handen på hjärtat så blir det inte alltför ofta vi gör det. Fisk äter vi dock ofta!
Men jag beställde en låda från Vasafiskerian så vi hade fin torskrygg i frysen som jag tog fram.
Smidigt med mixlådor och man kan även komponera sin egen låda. Jag älskar fisk och det underlättar att ha bra fisk i frysen!

Började med att lägga den frysta fisken i en rimlag så den fick tina där.
1 kg till 1 liter vatten och 1/2 dl salt. (Jag använde mitt fina havssalt från Ston i Kroatien!)
Sedan steka purjolök som jag sedan lade i ugnsform.

Såsen kokar man snabbt upp så detta tar inte så lång tid att göra, sedan sköter det ju sig i ugnen.

På med lite småtomater, för både färg och god syra & sötma.

KLART!
Här hade jag tänkt garnera med lite skalade räkor men se det glömde jag! De låg kvar i kylen… 😉

Servera med valfritt tillbehör, här blev det potatis och ärtor och sallad.

 

Här kommer receptet! Smaklig spis!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig Fiskgratäng med Räkost och Dill –


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 purjolök
olivolja att steka i
800 g vit fiskfilé (t.ex. torsk eller sej)
2 dl räkost (kavli hade jag)
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 Fiskbuljong (tärning eller 1,5 msk fiskfond)
1 krm chiliflakes
1/2 citron (saft och zest)
1 knippe dill, finhackad
Salt och peppar, efter smak
200 g små röda tomater

Topping:
1 dl riven ost
Färska räkor (valfritt, för garnering)
Några dillkvistar


Instruktioner

Värm ugnen till 200°C.
Rimma gärna fisken för att den ska hålla ihop bra och få en jämn sälta.
(1 kg fisk till 1 liter vatten + 1/2 dl salt) Rimma i ca 60 min i kylen. Om fisken är fryst kan den tina i lagen i rumstemperatur)
Strimla purjolöken och fräs i smör.
Smörj en ugnsform med smör.
Torka av fisken med lite papper och lägg i ugnsformen. Krydda med peppar. Lägg purjolöken ovanpå.
Blanda räkost, grädde, tomatpuré, dijonsenap, citronzest, citronsaft och dill i en kastrull.
Värm upp på låg värme tills det är en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fiskfiléerna.
Strö riven ost över fisken.
Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills fisken är genomtillagad (innertemperatur 50-52 gr) och gratängen har fått en gyllene yta.
Garnera med färska räkor och extra dill om så önskas. Servera med en fräsch grönsallad eller ångade grönsaker och */*eller potatis.

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

3 kommentarer

Barbro 13 december, 2024 - 18:37

Det där måste jag bara testa-har aldrig rimmat fisk.Ha en fortsatt fin luciakväll.

Svara
Ulrika 13 december, 2024 - 15:27

Glad Lucia Åse! Här kommer en hälsning från sydvästra Teneriffa ☀️ Underbar ö med ljumma decembervindar och sooool! Ditt goda vörtbröd och fiskgratäng står på tur att laga när vi kommer hem nästa vecka. Förhoppningsvis fulltankade med D-vitamin och totalt redo för julen. Stor kram!

Svara
Åse 13 december, 2024 - 16:36

Åh njut av Teneriffa! 🌴 Älskar ön! (var där för tre veckor sedan på kryssningen)
KRAMAR! ☀️

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.