Ingredienser
- 2 mediumstora blomkålshuvuden
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- smör att fräsa löken i
- 3 msk konc. kycklingfond alt grönsaksfond
- 12 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 1–2 krm cayennepeppar
- 200 gr. naturell färskost
- 2 dl grädde
- 5 dl riven cheddar
Instruktioner
- Skala och finhacka lök och vitlök, fräs mjuka i smör. Skär av blasten och stammen från blomkålen och skär blomkålsbuketetterna i mindre bitar. Lägg blomkål och lök i en stor kastrull, fyll på med vatten, fond, vin och låt allt småputtra tills blomkålen är mjuk. Mixa ihop allt med stavmixer. Rör ner grädde, ost och färskost och rör slätt, smaka av med cayennepeppar.
- Servera med lite mer cheddar, salladslök och bacon (jag valde kycklingbacon) – elelr skippa baconet för helt vegetarisk soppa.