Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Köttfärspaj med tomater, basilika och oliver


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
25 g smör
1 msk psylliumfröskal
1 tsk salt
1 ägg

Fyllning:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
matfett till stekning
1 tsk paprikapulver
500 g nötfärs
1 msk tomatpuré
400g krossade tomater
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 körsbärstomater
8 urkärnade svarta oliver
150 g feta (blanda ev med 2 dl creme fraiche, salta och peppra)
Garnering: lite färsk basilika


Instruktioner

Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer så det blir ett mjöl.
Blanda mjölet med resten av ingredienserna till pajdegen.

Tryck ut degen i en springform, det här tar lite tid eftersom degen är lite kladdig. Med lite kokosmjöl på händerna går det lättare.
Nagga botten och ställ in formen i kylskåp i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 °C.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnstemperaturen till 225 °C.
Finhacka lök och vitlök och stek i lite matfett. Pudra över paprikapulvret.
Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
Rör ner övriga ingredienser och smaka av. Låt puttra i 10 minuter.
Fyll skalet med köttfärsröran.
Halvera tomaterna och oliverna och fördela dem över köttfärsen. Avsluta med fetaosten.
Grädda pajen i ca 25 minuter. Låt svalna en stund innan du skär upp den.
Garnera med några basilikablad vid servering.