Ingredienser
1 kilo nötfärs
2 ägg
2 msk kalvfond eller salt och peppar
2 gula lökar
2 morötter
4 potatisar / sötpotatis
3–5 dl stark buljong *
2 msk tamarisoja
2 msk tomatpuré
20 kryddpepparkorn, mortlade
5 vitpepparkorn, mortlade
4 lagerblad
lite ljus valfri redning (denna använder jag)
salt och peppar, smör att steka i
Instruktioner
Blanda nötfärs med ägg och fond. Forma mindre biffar. Stek dem snabbt i smör, de ska bara få fin yta.
Skiva lök. Skiva rotfrukterna i tunna skivor.
Fräs lök mjuk i smör, salta och peppra. Lägg över i gryta. Råstek rotfrukterna, salta och peppra. Lägg över i grytan och blanda med löken. Lägg över biffarna.
Koka upp vatten med buljongtärningarna och tomatpurén. Häll över rotfrukter och biffar. Det ska bara täcka potatis och biffar precis. Lägg på locket och låt allt småputtra i 10 minuter. Smaka av med tamarisoja och ev lite svart vinbärsgelé.
Notering
2-3 buljongtärningar till 5 dl vatten.