Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

KÖTTFÄRSGRATÄNG


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kg potatis eller rotfrukter
800 g nötfärs
1 lök
23 vitlöksklyftor
smör att steka i
2 dl passerade tomater
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk lökpulver
1 msk chili ancho
1 msk paprika smoked
1 dl chilisås (gärna med mindre socker)
e. späd med med vatten
salt, peppar
3 dl riven ost


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Skiva potatis (med skal) tunt.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör (eller olja) Lägg ner köttfärsen, och stek tillsammans med lök/vitlök.
Hacka med en stekspade så köttfärsen blir finfördelad.
Rör ner övriga ingredienser och låt puttra ihop i 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Lägg ett lager potatis i smord ugnsform.
Lägg ett lager köttfärssås över sedan ost och upprepa tills allt är slut, avsluta med ost.
Sätt in i ugnen i ca 60 minuter eller längre, blir bara godare längre tid i ugnen, känn efter så potatisen är mjuk. Lägg gärna på ett aluminiumfolie när gratängen fått färg så den inte bränns.
Servera med grönsaker.