Ingredienser
Köttfärssås:
800 g blandfärs eller nötfärs
1 gul lök, finhackad
400 ml Mutti krossade tomater (tycker den är bäst!)
2 dl creme fraiche
1 dl rött vin (går att utesluta)
3 msk konc. oxfond
1 riven vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Blomkålsmos:
1200 gr. blomkålsbuketter (2 frysta påsar á 600 g tex)
1 äggula
1–1,5 dl riven ost + till topping
salt, vitpeppar
1/2 krm färskriven muskotnöt
Instruktioner
Sätt ugnenn på 200 gr.
Stek färsen nästan klar, låt löken fräsa med sista minutrarna tills allt fått fin färg. Rör ner övriga ingredienser och låt småputtra under lock i 10 minuter.
Under tiden koka blomkålen i lättsaltat vatten så den är mjuk. Häll över i durkslag och låt sedan ånga av i en kastrull.
Låt svalna. Mixa slät i matberedare med S-kniv. Lägg över i ren kökshandduk och vrid ut så mycket vatten det bara går. När det inte går mer, vrid lite till 🙂 Vispa ihop blomkålen, ägula, riven ost och smaka av med salt och vitpeppar. Är moset för torrt vispa ner lite smör.
Fördela moset på köttfärsen och avsluta med lite riven ost.
PS! Gott med tomatskivor på innan osten också.
Gratinera i ugnen i ca 25 minuter, servera med en god sallad.