Happy lillörda vänner!
Jag är på suuuuuperhumör idag! Ska jobba på här som bara den sedan ska jag svida om och bege mig till Väla senare i eftermiddag – har massor som måste fixas innan vi drar i morgon och så klart så skjuter jag allt till sista stund 😉
Som sagt – snabba enkla rätter för hela familjen så här i skolstartstider.
Det är så enkelt att hamna i korv & makaroner träsket eller hur?
Detta är ett av mina barns favoriter och tro mig – barnen märker inte att det är blomkål och inte potatis! Såååå gott!
Hela formen gick åt i går haha =)
Hemligheten med blomkålstäcket är att få ut så mycket vätska det bara går och sedan så binder osten och äggulan ihop!
Den kokta blomkålen (går bra med fryst!) ångas ur rejäl innan den mixas i matberedare med S-kniv. Sedan pressas all vätska ur i en ren kökshandduk. Vrid, vrid, vriiiiiiid och ni får gratis styrketräning på köpet! =)
Köttfärssåsen är klar och i formen och blomkålsmoset i perfekt konsistens för att fördelas över!
Blir ännu godare med lite extra ost över =)
Klaaaaart!
Sååå gott med en god sallad!
Prova detta så fort ni kan och berätta här i kommentarsfältet vad ni tyckte!
Prova att använda blomkålsmoset över tex fiskgratäng – mums!
Köttfärsgratäng under blomkålstäcke
- Portioner: 6
Ingredienser
Köttfärssås:
800 g blandfärs eller nötfärs
1 gul lök, finhackad
400 ml Mutti krossade tomater (tycker den är bäst!)
2 dl creme fraiche
1 dl rött vin (går att utesluta)
3 msk konc. oxfond
1 riven vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Blomkålsmos:
1200 gr. blomkålsbuketter (2 frysta påsar á 600 g tex)
1 äggula
1–1,5 dl riven ost + till topping
salt, vitpeppar
1/2 krm färskriven muskotnöt
Instruktioner
Sätt ugnenn på 200 gr.
Stek färsen nästan klar, låt löken fräsa med sista minutrarna tills allt fått fin färg. Rör ner övriga ingredienser och låt småputtra under lock i 10 minuter.
Under tiden koka blomkålen i lättsaltat vatten så den är mjuk. Häll över i durkslag och låt sedan ånga av i en kastrull.
Låt svalna. Mixa slät i matberedare med S-kniv. Lägg över i ren kökshandduk och vrid ut så mycket vatten det bara går. När det inte går mer, vrid lite till 🙂 Vispa ihop blomkålen, ägula, riven ost och smaka av med salt och vitpeppar. Är moset för torrt vispa ner lite smör.
Fördela moset på köttfärsen och avsluta med lite riven ost.
PS! Gott med tomatskivor på innan osten också.
Gratinera i ugnen i ca 25 minuter, servera med en god sallad.
14 kommentarer
Hej!
Provade ditt recept med fläskfärs och broccoli istället, blev kanon!
Supergod rätt! Bytte dock ut hälften av blomkålen mot potatis för familjens skull då dom inte är så förtjusta i blomkål och det gillades av alla 🙂
Sååååå god! Funkade kanon med vitkålsmos istället då vi inte hade blomkål hemma
Härligt! och vitkålsmos är ju så gott!
Denna blir det ikväll 😛 Återkommer med betyg.
Kul! Gör så! 🙏🏻
Hej Åsa,
Vi åt detta igår kväll, alltså så gott.
Tack för al inspo 🌸
Mvh Tine
Lagade detta idag, och jag tyckte det var suuuuupergott!!! Fick hejda mig för att inte ta tre portioner!
Ser kalas ut. Ska lägga det till listan. Vill också säga att jag gjorde fat head pizza i söndags. Toppen! Men jag hade lite svårt att få till degen snyggt. Var lite kladdig och svår att hantera. Får se om jag lyckas bättre nästa gång 😄
Hej! Prova då att kyla ner den innan =) Och öka eventuellt upp mandelmjölet.
Tack Åse. Hade den i kylen längre än 30 min. Kan det bli för länge? 😳
Jag ska testa igen och känna efter med mängden mjölnocksp. Det var hur som helst ett kalasrecept!!
Men åh så gott det ser ut, ska tipsa sonen som försöker att äta lite bättre nu (snabbmatskungen har vi kallat honom, hehe) tack för alla goa recept<3
Det påminner lite om den gamla favoriten Shepherds Pie, har saknat den sen vi slutade äta potatismos. Har tänkt prova det med blomkålsmos istället men inte fått tummarna loss. Får nog testa detta, låter smaskigt!
Jaaaaa! Älskar Shepherds Pie! Så jag hade absolut den som grunt i hjärnan! =)