Hej på er!
Denna goda gratängen fick barnen igår, jag år räkmacka haha!
Det här är en bra rätt som passar många. Jag brukar använda bönpasta eller Pauluns Superpasta men vanlig tagliatelle går så klart bra. Om man själv inte äter någon form av pasta så är det enkelt att bara ta av köttfärssåsen och äta det med salladen eller grönsaker – så gör vi ofta i min familj, rätter som passar allas behov och önskningar.
Detta är en variant på min goda Lasagne HÄR
Här kommer receptet!
Skriv utKöttfärsgratäng med ostsås (och tagliatelle)
- Portioner: 6
Ingredienser
1 kg nötfärs
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
800 g pastasås (tex Dolmio)
1/2 dl tomatpuré
2 msk koncentrerad oxfond eller motsvarande i tärning eller färdig buljong
2 tsk oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
Lite cayennepeppar
2,5 dl vatten
1 dl naturell färskost
Bechamel:
1 dl grädde
3 dl creme fraiche
2 dl lagrad ost / parmesan
salt, svartpeppar
500 g taglaietelle (torkad)
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 gr.ader
Stek finhackad lök och vitlök i lite smör och lägg ner köttet. Hacka med stekspade så allt blir finfördelat. Rör ner vatten, färskost, pastasåsen + purén och smaka av med fond och kryddor. Låt småputtra i 10 minuter.
Koka tagliatellen al dente och låt rinna av i durkslag. Blanda med lite olivolja.
Gör bechamelsåsen: Blanda creme fraiche med grädde och riven ost i en bunke, smaka av med salt och peppar.
Häll ner köttfärssåsen i en ugnssäker form och lägg ner nystan av taglietelle i köttfärssåsen (använd en gaffel som redskap eller kniptång)
Häll ostsåsen över.
Gratinera i ugnen i ca 20-30 minuter. Servera med en god sallad.
17 kommentarer
Supergott
Tack för feedback! Kul att det smakade=)
Mycket god och mättande. Halv sats räckte till 4 portioner.
Härligt att höra!
Denna rätten var även toppen god! Men valde att strunta helt och hållet i pasta! Blev toppen! Men jag undrar vad du tror om man gör likadant fast med kycklingfilé och kanske tar kycklingfond i stället!
Tror du att den skulle kunna bli något?
Hade tänkt göra något med kyckling ikväll så tacksam för svar!
Btw du är grym! 🤗😍
Tack! Denna blir det (istället för ”köbemat”!) – fast med veggofärs 🙂
Härligt! Hoppas det smakar! <3 Trevlig helg!
Kokar du pastan först eller blir den tillagad i ugnen?
Koka först!
Har precis skrivit matplanering för nästa vecka, det här fick plats på måndag, ser så fram emot det redan 🙂
ha en härlig helg vännen, kramen
Haha! Härligt Ann-Sofie!
Trevlig helg! KRAM
Men hur va smart! Och sjukt gott, måste testas!!
Prova! Hoppas du gillar!
Men jäklar vad gott det ser ut! Alltid lika inspirerande! Ikväll blir det bönpasta och köttfärsröra, men den här gratängen kommer absolut att testas framöver!
Ha en härlig kväll vännen! KRAM
Hej Åsa gud vad jag tycker om dina recept, har prövat flera av dem! speciellt dem med allt i ett! nu har jag köpt din bok Åses kök på bokrean och blev så glad över att i det finns per portion kalorier, kolhydrater och fett med. Det är det jag saknar i dina recept på nätet, eftersom jag försöker minska energiintag vissa dagar.
Hej Maria!
Det är ett aktivt val att inte skriva ner energimängd konsekvent i mina recept. Är du nyfiken på det så tar du receptet och klistrar in på kostbevakningen.se så räknas det ut åt dig =)
Härligt att du gillar mina recept!