Köttfärsgratäng med ostsås (och tagliatelle)

av Åse

Hej på er!

Denna goda gratängen fick barnen igår, jag år räkmacka haha!
Det här är en bra rätt som passar många. Jag brukar använda bönpasta eller Pauluns Superpasta men vanlig tagliatelle går så klart bra. Om man själv inte äter någon form av pasta så är det enkelt att bara ta av köttfärssåsen och äta det med salladen eller grönsaker – så gör vi ofta i min familj, rätter som passar allas behov och önskningar.
Detta är en variant på min goda Lasagne HÄR

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Köttfärsgratäng med ostsås (och tagliatelle)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kg nötfärs
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
800 g pastasås (tex Dolmio)
1/2 dl tomatpuré
2 msk koncentrerad oxfond eller motsvarande i tärning eller färdig buljong
2 tsk oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
Lite cayennepeppar
2,5 dl vatten
1 dl naturell färskost

Bechamel:
1 dl grädde
3 dl creme fraiche
2 dl lagrad ost / parmesan
salt, svartpeppar
500 g taglaietelle (torkad)


Instruktioner

Sätt ugnen på  225 gr.ader
Stek finhackad lök och vitlök i lite smör och lägg ner köttet. Hacka med stekspade så allt blir finfördelat. Rör ner vatten, färskost, pastasåsen + purén och smaka av med fond och kryddor. Låt småputtra i 10 minuter.
Koka tagliatellen al dente och låt rinna av i durkslag. Blanda med lite olivolja.
Gör bechamelsåsen: Blanda creme fraiche med grädde och riven ost i en bunke, smaka av med salt och peppar.
Häll ner köttfärssåsen i en ugnssäker form och lägg ner nystan av taglietelle i köttfärssåsen (använd en gaffel som redskap eller kniptång)
Häll ostsåsen över.
Gratinera i ugnen i ca 20-30 minuter. Servera med en god sallad.

17 kommentarer

Carina 17 september, 2020 - 17:01

Supergott






Svara
Åse 18 september, 2020 - 09:01

Tack för feedback! Kul att det smakade=)

Svara
Irene 16 maj, 2020 - 14:56

Mycket god och mättande. Halv sats räckte till 4 portioner.






Svara
Åse 17 maj, 2020 - 11:53

Härligt att höra!

Svara
Lucas 9 maj, 2020 - 08:04

Denna rätten var även toppen god! Men valde att strunta helt och hållet i pasta! Blev toppen! Men jag undrar vad du tror om man gör likadant fast med kycklingfilé och kanske tar kycklingfond i stället!

Tror du att den skulle kunna bli något?

Hade tänkt göra något med kyckling ikväll så tacksam för svar!

Btw du är grym! 🤗😍

Svara
Jenny 28 februari, 2020 - 10:54

Tack! Denna blir det (istället för ”köbemat”!) – fast med veggofärs 🙂

Svara
Åse 28 februari, 2020 - 11:03

Härligt! Hoppas det smakar! <3 Trevlig helg!

Svara
Ilóne Ingemarsdotter 30 augusti, 2020 - 09:41

Kokar du pastan först eller blir den tillagad i ugnen?

Svara
Åse 30 augusti, 2020 - 10:46

Koka först!

Svara
Ann-Sofie 28 februari, 2020 - 07:38

Har precis skrivit matplanering för nästa vecka, det här fick plats på måndag, ser så fram emot det redan 🙂
ha en härlig helg vännen, kramen

Svara
Åse 28 februari, 2020 - 11:04

Haha! Härligt Ann-Sofie!

Trevlig helg! KRAM

Svara
Katariina 27 februari, 2020 - 21:04

Men hur va smart! Och sjukt gott, måste testas!!

Svara
Åse 28 februari, 2020 - 11:05

Prova! Hoppas du gillar!

Svara
Popprinsessan 27 februari, 2020 - 13:49

Men jäklar vad gott det ser ut! Alltid lika inspirerande! Ikväll blir det bönpasta och köttfärsröra, men den här gratängen kommer absolut att testas framöver!

Svara
Åse 28 februari, 2020 - 11:05

Ha en härlig kväll vännen! KRAM

Svara
Maria Bansagi 27 februari, 2020 - 12:24

Hej Åsa gud vad jag tycker om dina recept, har prövat flera av dem! speciellt dem med allt i ett! nu har jag köpt din bok Åses kök på bokrean och blev så glad över att i det finns per portion kalorier, kolhydrater och fett med. Det är det jag saknar i dina recept på nätet, eftersom jag försöker minska energiintag vissa dagar.

Svara
Åse 28 februari, 2020 - 11:06

Hej Maria!

Det är ett aktivt val att inte skriva ner energimängd konsekvent i mina recept. Är du nyfiken på det så tar du receptet och klistrar in på kostbevakningen.se så räknas det ut åt dig =)
Härligt att du gillar mina recept!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.