Ingredienser
- Köttbullar:
- 1 kg nötfärs
- 2 gula lökar
- 3 msk kalvfond
- Salt, peppar
- 1 msk pofiber
- 2 ägg
- 1 dl grädde
- smör
- Blomkålsmos:
- 2 stora blomkålshuvuden
- 200 gr. champinjoner
- 1 knippe persilja
- en skvätt grädde, färskost eller smör
- salt, vitpeppar
- Gräddsås:
- 2 dl creme fraiche
- 3 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- salt, vitpeppar
- 1 tsk lingonsylt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 gr.
- Finriv löken och blanda i smeten med övriga ingredienser.
- Rulla köttbullar.
- Ta ut en het plåt från ugnen och klicka ut lite smör på den. Lägg köttbullarna på plåten och sätt in den. Skaka plåten emellanåt så att köttbullarna steks jämt. Ta ut dem när de är jämnbruna.
- Skiva svampen och stek i smör.
- Dela blomkålen i buketetr och koka i lättsaltat vatten i ca 12 minuter. Häll av i durkslag och lägg sedan tillbaka i kastrullen och låt ånga av på låg värme. Mosa med potatisstöt och rör ner mejeri och krydor. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda med stekt svamp och grovhackad persilja.
- Koka upp creme fraiche och grädde. Rör ner kalvfond och kryddor. Smaka av och låt sjuda i ca 10 minuter.