Kolhydraten, en lömsk rackare!

av Åse

LCHF, eller lågkolhydratkost med naturliga fetter som jag hellre säger, är ju en hormonell kost och vad som menas med det är att genom att välja protein och fett framför kolhydrater så kommer våra hormoner som styr vårt ätbeteende i bättre balans och många av oss får ett bättre ätbeteende.
Denna artikeln var intressant och berättar på ett enkelt sätt kärnan i lågkolhydratkost. Det förklarar enkelt det faktumet som många av oss så väl vet, att man lätt överäter kolhydrater. Nej alla kolhydrater är inte av ondo! Många kolhydrater bär med sig viktiga näringsämnen, tex grönsaker och nötter.

Kolhydrater, Matmissbruk & CCK
Hormonet CCK fungerar som en väktare höger om ytterdörren av en byggnad. Den utsöndras från tunntarmsväggen och signalerar hjärnan att mat är på väg från proteiner eller fetter som kommer i dess territorium. Det är det hormon som signalerar hjärnan att den ska vara mätt och sluta äta. CCK (Kolecystokinin) har också en försvarsmekanism för att äta för mycket protein och fett, ett av dess andra jobb är att signalera till din gallblåsa att utsöndra galla för att absorbera fettet. (Om du äter för mycket fett så kommer du att må illa och t.o.m kräkas)
Men detta är inte fallet för kolhydrater.
Folk gillar ofta att äta kolhydrater eftersom det ger dem en känsla av en lätt måltid (som fettfri yoghurt till frukost). Den lätta känslan beror på det faktumet att kolhydrater är som Ninjas som smyger förbi vakten, de går snabbt genom magen och in i tarmväggen utan att ens fångas.
Kolhydrater smyger sig in. De går snabbt in i blodbanan där insulin utsöndras, serotonin produceras och socker lämnar levern och till slut får hjärnan ett meddelande, ”Mat är här, måste börja ge mättnadskänsla” och vid den tiden har du redan ätit ett helt gäng med kakor. Tänk på det, hur många hårdkokta ägg äter du till frukost? Och hur många flingor eller spannmål kan du äta?
Så när det gäller hunger och sug, se till att äta mat med protein och fett och inte bara kolhydrater.

Detta med CCK är intressant för det är inte ovanligt att en del överäter även på LCHF och inte går ner i vikt (finns andra orsaker också till utebliven viktminskning såklart). Många kan sätta i sig en hel del fett utan att må illa och givetvis innebär detta att man får ett kraftigt energiöverskott. Är man överviktig så har man ofta obalans i mättnads och hungerssignalerna/hormonet (Ghrelin, Leptin och CCK) och det kan vara av vikt att man förstår detta när man vill viktminska, att även om man får rådet ”Ät dig mätt!” så är det inte alltid så enkelt för dina signaler kring mättnad kanske inte fungerar som de ska.

13 kommentarer

Emelie 17 augusti, 2017 - 19:21

Jag har hållit på med lchf nu för andra gången. Första gången jag testade lchf gick jag ned 8kg på 4 veckor och jag var förvånad över hur lätt det var!
Att få äta sig mätt och ändå gå ned i vikt trodde jag tidigare var omöjligt men lchf är verkligen dieten för mig, som inte klarar av att gå hungrig.
Under semestern så släppte jag mitt lchf för att sedan ta upp det igen och nu har jag hållit på i en vecka.
Första omgången jag provade lchf fick jag lite lätt förstoppning men det kände jag inte var ett större problem då viktnedgången kändes viktigare.
Men nu, efter första veckan (andra omgången) har jag upplevt väldigt jobbiga biverkningar.
I förmiddags var jag helt utsvulten och när jag ätit lunch, en härlig sallad med kyckling, utan dressing. Väldigt lätt mat egentligen och direkt efteråt fick jag ett akut illamående och kräktes… Efter att magen tömt sig kändes det bra igen.
Är det en vanlig biverkning? Jag har hört att vissa kräks av fet mat men sallad?
Oavsett så sov jag en sväng på eftermiddagen och åt först igen kl 19 på kvällen och tog då en urinsticka. Hade då 4-5+ ketoner.. Högsta jag någonsin haft under hela lchf resan. Legat stabilt annars på 1-2+ ketoner i urinen.
Jag var lite rädd att jag skulle må illa efter jag åt igen. Men nu åt jag stekt lövbiff med bearnaisesås och kryddsmör och känner inget illamående alls. Helt tvärtom vad jag läst är vanligast.
Jag vaknar varje morgon med metallsmak i munnen men det försvinner tack o lov efter frukost. Först trodde jag det var mitt tandkött som blödde men läste sedan att metallsmak är ganska vanligt när man är i ketos. Och de båda kanske är lätta att blanda ihop.
Inga av mina biverkningar får mig avtaggad på att sluta min resa även om de är lite mer utmaning denna gång. Anser att viktnedgången är viktigare för min hälsa. Någon som har tips på hur man mildrar symtomen?

Svara
Annika 28 november, 2015 - 16:29

Efter en vecka med lågkolhydratkost så tog jag imorse vanligt Pågen guldkorn till frukost…Vilken resa det bjöd på… Mitt blodsocker went bananas. Antar att det är dags för mig att inse att det är inte bra för mig med snabba kolhydrater. Provade en av dina pizzor igår kväll. Åh, så mycket godare än vanlig pizza. Tack för all inspiration.

Svara
Pontus Lindmark 5 september, 2012 - 20:07

Skulle du säga att det är en defekt vi har, att vi inte blir mätta av kolhydrater, eller borde vi helt enkelt inte äta kolhydrater? Det är frågan det … 🙂 Min fru har börjat med lchf nu – ska bli intressant att se. Själv får jag akta mig så det inte blir hchf för egen del.

Svara
Åse 5 september, 2012 - 20:41

I naturligt tillstånd finns inte kolhydrater i någon större mängd därför är människan skapad/utvecklad till att äta så mkt av kolhydrater vi bara kan just för att fettlagra och för att triggas/lockas att äta mer. Det är en form av överlevnad. Kolhydrater, protein och fett har alla olika påverkan i kroppen och i perfekt balans i naturligt tillstånd. Men efetrsom våra reptilhjärnor inte förstår att vi nu lever i ett överflöd så är hjärnan fortfarande inställd på att lagra och äta så mycket som möjligt. Så nej det är ingen defekt, det fungerar perfekt om vi hade levt i naturen där de enda kolhydrater vi hade kunnat få hade varit i nötter, bär, frukt efter säsong och klimat och via grönsaker =)

Svara
i min lilla lilla värld 23 augusti, 2012 - 20:37

Riktigt bra inlägg. Jag är ju inte helt inne på det här med lchf, men jag älskar att läsa om det och höra hur andra mår av det

Svara
Jenjo 23 augusti, 2012 - 09:31

Oh my god… Igår hade jag en dålig dag. Jag har ju smygstartat lite med att ta bort kolhydrater och ta in mer fett i min mat. Väntar ju till min utlandsresa är över, då jag börjar mer ”på riktigt”.
Men igår hade jag en sådan dag. Jag är en sådan som har svårt att hålla mig till en bra mängd. Kan äta hur mycket som helst utan att må illa. Igår vräkte jag i mig (till kvällsfika,framför tv:n) ostrullar med massor av bregott, plus ett stort paket Keso. ”För det vet jag ju att man får äta”…
Idiot kan jag inte annat säga…
Jag VET ju att jag har ett slags matmissbruk och jag VET att jag alltid måste hålla koll på hur mycket jag äter. Jag vet att jag hade blivit nöjd om jag hade druckit te med kokosfett, men hjärnan eller nått lurade mig att ta annat.
Gissa om jag mådde dåligt psykiskt på kvällen… 🙁
Idag är det lätt att veta att jag gjorde fel och att jag var dum igår och att det var helt fel att göra så. Men frågan är hur man ska komma till insikt till det när begäret och hetsätningen sätter igång…
Nåja, det är iaf skönt att faktiskt se det i skrift. Man kan överäta med LCHF, man kan inte äta förmycket fett osv, trots att man ”får”…
Tar du upp något om detta i din brevkurs, Åse…!?
Tack iaf för att du skrev om detta. Just nu när jag behövde läsa!!! 🙂 🙂
KRAMIS

Svara
Åse 24 augusti, 2012 - 10:31

Jenny vad du måste fundera på är att du ifrågasätter VARFÖR du äter. Är det för att belöna? Förstärka en känsla eller situation? För att dämpa en känsla?
Mitt ibland överätande är ett belöningsätande, jag äter aldrig för att döva känslor och då gäller det för mig att hitta andra saker som får mig att må bra. Jag är tex övertygad om att mer träning hade fyllt den känslan som ibland god mat ger.

Svara
Jenjo 24 augusti, 2012 - 11:18

Tack för dina kloka ord. Förra veckan tränade jag mer och då var jag faktiskt inte sugen på lika mycket. Det har jag aldrig tänkt på.
Jag ska verkligen grunna på detta. Tack för att du finns, Åse!
Kramis

Svara
Elin 23 augusti, 2012 - 00:09

Hej! Intressant inlägg och nog så viktigt att poängtera! Är själv av den typen att jag kan äta ganska mycket fett utan att må illa, behöver nog tänka på att äta lite mindre fett.

Svara
Åse 24 augusti, 2012 - 10:29

Det viktigaste är att du även äter annat som innehåller viktiga näringsämnen och att du äter saker som är fettrika men som även har annat i sig tex avocado, nötter, fet lax etc.
Det vi oftast överäter är gräddiga saker.

Svara
Maria 22 augusti, 2012 - 20:24

Vilken bra förklaring! Kul att få förståelse för varför man blir mätt fortare med denna kosten. Jag gillar din benämning bättre än LCHF. Jag tror att det är viktigt att man inte vräker på med fett, det tror jag inte är hälsosamt för någon. Och att man får en bra balans mellan olika fetter:) Jag tycker att din mat är mycket fräshare än många LCHF-recept.

Svara
Åse 24 augusti, 2012 - 10:27

Tack! vad roligt att höra!!

Svara
Anna E 22 augusti, 2012 - 17:11

Så var det för mig första gången jag försökte mig på LCHF..jag hade läst att man skulle strunta i vågen och äta sig mätt på fett,så jag åt och åt och åt..det slutade med att jag gick upp 7 kilo..
Det var en dyrköpt läxa,men efter det lärde jag mig att jag tllhör kategorin som lätt överäter och nu har jag bättre koll på vad jag äter och vilken mängd. För mig har det faktiskt underlättat att räkna kalorier,på ett ungefär. 17 kilo har jag gått ner i dagsläget 🙂 Och jag är inte hungrig nu heller 😉

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.