Hej på er och hoppas att ni har en bra start på veckan!
Nu ska ni få ett SÅ gott recept på äppelpaj! Just nu dignar äpplena i våra svenska äppelträd!
Äppelpaj med socker och mjöl i all ära, äter man inte det varje dag så kan de flesta njuta av det men av olika anledningar vill eller behöver man kanske hålla nere på vitt socker, gluten och minska på kolhydraterna och då är den här ett fantastiskt alternativ!
Vill man ändå använda vanligt socker och sirap så gör man det! Man kan även byta ut mandelmjölet mot vetemjöl om man hellre vill det.
För att undvika att en äppelpaj blir vattnig finns det några tips som kan hjälpa:
Välj fastare och mindre saftiga äppelsorter som t.ex. Granny Smith eller Ingrid Marie (mina äpplen på bilden är Ingrid Marie, från vårt träd). De släpper inte lika mycket vätska under gräddningen.
Låt äpplena vila i en sil eller durkslag med sötning, kanel och kardemumma för att dränera överflödig vätska innan du lägger dem i smeten.
Du kan strö lite potatismjöl eller maizena över äppelbitarna innan du bakar kakan.
För att minska vätskeinnehållet kan du snabbt steka eller baka äpplena innan de läggs i kakan. Detta hjälper också till att koncentrera smaken.
I den här pajen så tillsatte jag ca 3 msk potatismjöl.
I det här receptet så valde jag att ersätta vetemjöl med mandelmjöl och grovt hackade hasselnötter.
Tål du inte mandel, erssätt med hasselnötsmjöl. Tål du inte nötter alls kan du prova att ersätta med havremjöl.
Behöver du göra äppelpajen helt glutenfri, tänk på att använda glutenfria havregryn.
I stället för sirap så använder jag fibersirap.
Äppelpajen redo för ugnen! Doftar redan SÅ gott!
Efter ca 40 minuter var pajen klar!
Låt pajen vila minst 30 min för att täcket ska ”sätta sig”. För att täcket ska stelna om riktigt socker och sirap inte används så behöver pajen stelna i kylen.
Recept på råkräm kommer här:
RÅKRÄM:
5 äggulor
75 gram sockerersättningsströ
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
Vispa äggen pösiga tillsammans med sötning och vaniljstångens innehåll.
Vispa vispgrädden fluffig och rör sedan ner i äggsmeten.
Servera pajen med råkrämen.
SÅ galet god tyckte vi i vår familj!
Här kommer receptet!
Glöm inte att lägga en kommentar och gärna betygsätta receptet om ni gillar det!
Knäckig äppelkaka – glutenfri, mindre socker
- Portioner: 8
Ingredienser
Fyllning:
5 stora äpplen, gärna syrliga
1/2 dl Nick’s sötning
1 msk citronsaft
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
Smuldeg:
150 g smör
1–1,5 dl Nick’s sötning (beroende på hur sött man vill ha det)
2,5 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
1 dl fibersirap
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
1 dl hackade rostade skalade hasselnötter (för extra crunch)
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skär äpplena i skivor eller i mindre bitar om 1 x 1 cm.
Lägg äppelskivorna i en smord ugnsform och blanda med sötning, kanel, kardemumma och citronsaft. Strö ev potatismjöl över)
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Blanda ner sötning, havregryn, mandelmjöl, fibersirap, bakpulver, salt och vaniljsocker. Rör om tills allt är väl blandat.
Hacka hasselnötterna.
Häll smeten jämnt över äppelskivorna i formen. Fördela de hackade hasselnötterna över.
Sätt formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30-40 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun.
Låt vila minst 30 min så att täcket ”sätter sig”
För att täcket ska stelna om riktigt socker och sirap inte används så behöver pajen stelna i kylen.
Servera pajen med vaniljsås, råkräm, vaniljglass eller vispad grädde.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
14 kommentarer
Tack för receptet, så himla god! De hackade hasselnötterna ovanpå gjorde verkligen så mycket! Köpte samma som du, skalade och rostade.
När jag tog ut pajen så var jag lite skeptisk eftersom toppen inte var hård men det stelnade i kylen sedan. Vi värmde vår lite sedan och hade vaniljsås till. Jättegott!
Härligt att det smakade! 🍎🤩
Hur får du täcket knaprigt?
Det stelnar i kylen sedan. Vill man servera den varm kan man göra det men då stelnar inte knäcket.
Hej
Ser ju jättegod ut på papperet men var totalt oätlig! Det ”knäckiga täcket” påminde mest om i vatten uppblött knäckebröd.
Vi har tusentals äpplen varje år i trädgården på gamla äppleträd och har lagat hundratals äppelkakor under åren men denna
var den utan jämförelse den sämsta. Vi kastade den! Kan det ha varit mandelmjölet?
I övrigt är dina recept ständigt förekommande på våra menyer och i princip alltid på topp. Men även solen har fläckar.
Då vet jag faktiskt inte vad som gick fel hos just din kaka för inte blev min som uppblött knäckebröd, skulle väl aldrig lagt ut ett recept som inte höll? Använde du exakt de ingredienserna som fanns i receptet? Låter ju som dina äpplen släppt igenom mycket vätska. Pajen måste ju dessutom vila, helst i kylen innan man äter den.
Den blev sååå god, tack för receptet❣️
Tack för fin feedback! 😍
Ser jättegott ut. Har dock inte dessa grejerna hemma, kan man ersätta Nicks med vanligt socker och sirap?
Javisst!
Åhh va gott det ser ut!! Precis vad jag behövde nu och ska testa imorrn!!
Hoppas det smakar!!
Nu i äppel tider har vi många svenska äpple att välja mellan .
Aroma, rubinola ,James Grive t.ex.
Dessa passar jättebra till äppelpaj.
Precis! Jag plockade mina i trädgården