Kanelbullens Dag
Gillar ni kanelbullar?
Jag är inte så förtjust i bakverk men kanelbullar går alltid hem! Mamma har bakat kanelbullar sedan så långt tillbaka som jag kan minnas. Fanns (finns fortfarande!) alltid hemmabakade kanelbullar i frysen att ta av.
Äter ni lågkolhydrat så har jag ett recept till er här. Jag har ett annat recept som jag gjorde för 11 år sedan men det här slår det med hästlängder tycker jag!
Jag gjorde detta receptet för 2 år sedan men faktiskt glömt att lägga ut! Jag bakar så sällan så skyller på det 😅
Basen är receptet på FATHEAD
Just Mozzarella ger liknande egenskaper som gluten i bröd.
Riven Mozzarella och färskost smältes ner antingen i mikron eller i kastrull på låg värme.
Smeten ska sedan blandas ihop med ägg och övriga ingredienser!Mandelmjöl, sötning, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma.
Smeten klar! Doftar GOTT!
Jag stoppar den i kylen under ca 20 minuter så blir den lite stabilare.
Sedan kavlar jag ut den till en rektangulär platta mellan två bakplåtspapper (Smöra gärna översta pappret)
Smörfyllningen med ljuvlig doft av Äkta kanel breds på.
Vik försiktigt in långsidan med hjälp av bakplåtspappret, fortsätt rulla till en rulle.
Frys sedan in rullen i ca 30 så blir den enkel att skära i!
Pensla med ägg och strö mandel eller pärlsocker på!
Självklart är pärlsocker inte i sig lågkolhydrat men det är försumbart tycker jag men alla gör vad som passar i just deras kostliv!
15 minuter senare: Huuuuuur gott luktar inte det här?
Alltså MUMS! Såååå goda!
Ni måste prova!
KANELBULLAR (lchf, lowcarb, glutenfria, sockerfria)
- Portioner: 8
Ingredienser
Deg
180 gr riven mozzarella i påse (ca 3,5 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g mandelmjöl = 2,5 dl (Risenta har jag)
1/2–3/4 dl Nick’s Use like sugar (det här är det enda jag kan rekommendera)
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 tsk kardemumma
Mandelflarn eller pärlsocker
Fyllning:
130 gram riktigt mjukt smör
1/2 dl Nick’s Use like sugar
2 msk kanel
1 krm vaniljpulver
(2 tsk majsstärkelse, lite stärkelse men försumbart = håller ihop fyllningen)
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 g varmluft eller 220 g vanlig ugn.
Lägg mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten. Smält i mikron i 750-900 w) i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Det går även bra att smälta på låg värme i kastrull.
Vispa ihop ostsmeten med ägget. Rör ihop de torra ingredienserna.
Blanda ner de torra ingredienserna i ost- och äggsmeten. Degen ska vara klibbig men inte kladdig.
Låt gärna degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Kavla ut till en rektangulär platta mellan två bakplåtspapper (Smöra gärna översta pappret)
Vik försiktigt in långsidan med hjälp av bakplåtspappret, fortsätt rulla till en rulle.
Frys sedan in rullen i ca 30 så blir den enkel att skära i. Skär rullen i 8-12 skivor. Pensla med ägg och strö mandel eller pärlsocker på. Lägg i form och grädda i ugnen i ca 15 minuter (täck eventuellt över efter 10 min.)Låt svalna, servera sedan.
1 kommentar
Jättegott! Bullarna blev bra och de smakade precis som en kanelbulle!
Lite mycket smör i bara, så nästa gång ska jag ta lite mindre.
Gott att få bulle på kanelbullens dag 😊