Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kalvstek (Sous Vide) med timjansås och vitlöksrostad kulpotatis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 kilo kalvstek
salt, peppar, grillkrydda
smör att steka i.

Timjansås:
2 st schalottenlökar
1 klyfta vitlök, finhackad
smör att steka i
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
3 msk konjak
1,5 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 kruka timjan, repade blad och hackat
svartpeppar

Vitlöksrostad kulpotatis:

1 kg delikatesspotatis 
1 hel vitlök
1,5 msk olivolja
1,5 msk smör
1 msk flingsalt
2-3 krm nymalen svartpeppar
1/2 kruka färsk timjan

Instruktioner

Ta fram kalvsteken i tid så den inte är kylskåpskall. Torka av. Salta, peppra och krydda. Stek i smör på hög värme med två vitlöksklyftor och stek runt om snabbt så steken får fin färg.
Vacuumförpacka den och lägg i SousVide bad på 56 grader i 8 timmar.
Parera potatisen och såsen i tid. Börja med potatisen:
Sätt ugnen på 175°C.
Skala potatisen. Skala vitlöksklyftorna. Hetta upp en stor stekpanna med olja och smör. Lägg i potatis och hela skalade vitlöksklyftor. Stek runt om tills potatisen fått fin färg. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner kvistar av timjan. Lägg över i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.
Såsen: Fräs schalottenlök i smöret, rör ner övriga ingredienser. Låt koka ihop på låg värme i 7-8 minuter.
Skiva upp kalvsteken när den är klar och servera med potatise, såsen och valfria grönsaker.