Hej vänner!
Vilken värme vi fått idag!
Vi är ute på äventyr idag, på väg till lunch hos Flickorna Lundgren och sedan ska vi hälsa på vår vänner Annette & Jonas som har Arilds Vingård.
EGENTLIGEN borde vi klippa häcken haha men äsch den får vänta! Idag NU:ar vi!
Här kommer en älskad klassiker! KÅLPUDDING!
Yummie!! Här görs den med keso i som gör den än mer proteinrik och saftig.
ENJOY!

KÅLPUDDING med gräddsås och fluffigt potatismos
- Portioner: 8-10
Ingredienser
1 kg nötfärs
2 dl vispgrädde
2 ägg
300 g keso
2 msk kinesisk soja
3 msk kalvfond
2 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
ca 1,5 kg vitkål
2 stora gula lökar
smör till stekning
2 msk sirap (valfritt, för rundare smak)
4 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
Sås
6 dl vispgrädde (eller 3 dl grädde + 3 dl mjölk)
1 msk kinesisk soja (eller 2 msk japansk soja)
2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar
ev. redning (majsstärkelse i lite kall vätska)
Luftigt potatismos
1,6 kg mjölig potatis
salt till kokvattnet
125 g varmt smör
3 dl varm mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
valfritt: färskriven muskot eller 2–3 msk riven parmesan
valfritt: 1 dl vispad grädde för extra fluff
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda köttfärs, grädde, ägg, keso, soja, kalvfond, salt och kryddpeppar i en stor bunke. Rör till en jämn smet.
Strimla vitkålen och skala samt hacka löken.
Stek vitkålen och löken i omgångar i smör tills kålen mjuknar och får fin färg. Salta lätt under stekningen och tillsätt gärna sirapen mot slutet.
Blanda hälften av det stekta kålfräset med köttfärssmeten.
Varva i en stor ugnsform: ett lager färssmet, sedan resten av kålen ovanpå. Tryck till lätt med en stekspade.
Blanda kalvfond, vatten och grädde och häll över formen. Täck med folie.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 20 minuter tills ytan är gyllene.
Häll grädde (eller grädde + mjölk) i en kastrull och tillsätt soja, kalvfond, dijonsenap, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Koka upp och låt småputtra några minuter.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten om du vill ha en krämigare konsistens.
Smaka av och håll varm till servering.
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten i 5–10 minuter för att dra ut lite stärkelse. Häll av och fyll på med nytt, saltat vatten.
Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av på låg värme några minuter.
Värm smör och mjölk i en separat kastrull.
Pressa eller vispa potatisen och häll i det varma smöret och mjölken. Krydda med salt, vitpeppar och ev. muskot eller parmesan.
Vänd försiktigt ner vispad grädde om du vill ha ett extra luftigt mos.
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

10 kommentarer
Åse! jag vill testa den här kålpuddingen. Receptet ser jättebra ut. Ska ”1 msk kinesisk soja” vara i färsen?
Hej, Ja. Du ser tydligt i receptet och i instruktionerna vad som är i färssmeten 🙂
Ska prova detta ikväll men jag undrar bara en sak!
När man hällt av 2 dl vätska och kokar upp med soja och grädde + salt och peppar, skall man hälla det över kålpuddingen sedan?
Nej det är gräddsåsen till =)
Min man Koge o jag älskar detta lågkolhydrat recept för denna traditionella svenska husmanskost rätt!
Godaste och saftigaste kålpudding receptet😋Blivit en ny favorit här hemma!
Hej. Den har jag gjort många gånger, så makalöst god!! Och vill tacka dig för en superbra blogg!
Du delar förstaplats med Din vän Vickan
Kram Maria <3
Åh gulle dig – så glad jag blir att du uppskattar mig <3 KRAMAR
Toppen-tack för ett nytt kålpudding recept! Det ser jag fram emot att testa.
Ha en fin söndag:-)
Hoppas det smakar (eller smakade, om du gjort den) Njut ny vecka! 🤩