KÅLPUDDING med Keso

av Åse

Hej vänner!

Vilken värme vi fått idag!
Vi är ute på äventyr idag, på väg till lunch hos Flickorna Lundgren och sedan ska vi hälsa på vår vänner Annette & Jonas som har Arilds Vingård.
EGENTLIGEN borde vi klippa häcken haha men äsch den får vänta! Idag NU:ar vi!

Här kommer en älskad klassiker! KÅLPUDDING!
Yummie!! Här görs den med keso i som gör den än mer proteinrik och saftig.

ENJOY!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

KÅLPUDDING med gräddsås och fluffigt potatismos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8-10

Ingredienser

1 kg nötfärs
2 dl vispgrädde
2 ägg
300 g keso
2 msk kinesisk soja
3 msk kalvfond
2 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
ca 1,5 kg vitkål
2 stora gula lökar
smör till stekning
2 msk sirap (valfritt, för rundare smak)
4 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde


Sås

6 dl vispgrädde (eller 3 dl grädde + 3 dl mjölk)
1 msk kinesisk soja (eller 2 msk japansk soja)
2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar
ev. redning (majsstärkelse i lite kall vätska)


Luftigt potatismos

1,6 kg mjölig potatis
salt till kokvattnet
125 g varmt smör
3 dl varm mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
valfritt: färskriven muskot eller 2–3 msk riven parmesan
valfritt: 1 dl vispad grädde för extra fluff


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda köttfärs, grädde, ägg, keso, soja, kalvfond, salt och kryddpeppar i en stor bunke. Rör till en jämn smet.
Strimla vitkålen och skala samt hacka löken.

Stek vitkålen och löken i omgångar i smör tills kålen mjuknar och får fin färg. Salta lätt under stekningen och tillsätt gärna sirapen mot slutet.

Blanda hälften av det stekta kålfräset med köttfärssmeten.
Varva i en stor ugnsform: ett lager färssmet, sedan resten av kålen ovanpå. Tryck till lätt med en stekspade.
Blanda kalvfond, vatten och grädde och häll över formen. Täck med folie.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 20 minuter tills ytan är gyllene.

Sås

Häll grädde (eller grädde + mjölk) i en kastrull och tillsätt soja, kalvfond, dijonsenap, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Koka upp och låt småputtra några minuter.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten om du vill ha en krämigare konsistens.
Smaka av och håll varm till servering.

Potatismos

Skala potatisen och lägg den i kallt vatten i 5–10 minuter för att dra ut lite stärkelse. Häll av och fyll på med nytt, saltat vatten.
Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av på låg värme några minuter.
Värm smör och mjölk i en separat kastrull.
Pressa eller vispa potatisen och häll i det varma smöret och mjölken. Krydda med salt, vitpeppar och ev. muskot eller parmesan.
Vänd försiktigt ner vispad grädde om du vill ha ett extra luftigt mos.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

10 kommentarer

Merit Axen 20 december, 2024 - 08:47

Åse! jag vill testa den här kålpuddingen. Receptet ser jättebra ut. Ska ”1 msk kinesisk soja” vara i färsen?

Svara
Åse 20 december, 2024 - 17:18

Hej, Ja. Du ser tydligt i receptet och i instruktionerna vad som är i färssmeten 🙂

Svara
Roger Östman 22 november, 2023 - 14:34

Ska prova detta ikväll men jag undrar bara en sak!
När man hällt av 2 dl vätska och kokar upp med soja och grädde + salt och peppar, skall man hälla det över kålpuddingen sedan?

Svara
Åse 22 november, 2023 - 14:35

Nej det är gräddsåsen till =)

Svara
Ana Martinez 5 september, 2023 - 13:08

Min man Koge o jag älskar detta lågkolhydrat recept för denna traditionella svenska husmanskost rätt!

Svara
Kathrine 18 juli, 2023 - 09:05

Godaste och saftigaste kålpudding receptet😋Blivit en ny favorit här hemma!

Svara
Maria 10 juli, 2023 - 06:07

Hej. Den har jag gjort många gånger, så makalöst god!! Och vill tacka dig för en superbra blogg!
Du delar förstaplats med Din vän Vickan

Kram Maria <3

Svara
Åse 10 juli, 2023 - 21:38

Åh gulle dig – så glad jag blir att du uppskattar mig <3 KRAMAR

Svara
Kathrine 9 juli, 2023 - 14:46

Toppen-tack för ett nytt kålpudding recept! Det ser jag fram emot att testa.
Ha en fin söndag:-)

Svara
Åse 17 juli, 2023 - 15:34

Hoppas det smakar (eller smakade, om du gjort den) Njut ny vecka! 🤩

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.