Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jordärtsskockssoppa med halstrade pilgrimsmusslor


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

500 g skalade och tärnade jordärtskockor
2 hackade schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning eller 1 msk konc. kycklingfond
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk olivolja
salt

Chips:
2 skalade och tunt hyvlade jordärtskockor
olja till fritering

Till servering
½ dl kall fullfet mjölk
Garnering: Ärtskott och lite god olivolja

Pilgrimsmusslor:
8 pilgrimsmusslor utan muskel och romsäck
salt, peppar
smör
rapsolja


Instruktioner

Skala och hacka schalottenlöken. Skala och tärna jordärtskockorna.
Fräs lök och jordärtskockor i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner vin och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter.
Tillsätt vatten, mjölk, grädde och buljongtärning / fond.
Koka upp och låt sjuda under lock till jordärtskockorna är mjuka.
Mixa soppan slät, gärna i en blender (akta dig så du inte bränner dig)
Smaka av med salt och peppar.
Skölj skockaskivorna i kallt vatten, låt torka på hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna och fritera skivorna tills de fått fin färg. Var försiktig så oljan inte är för varm. Lägg över skivorna på en bit hushållspapper. Salta och ställ åt sidan.
Torka musslorna torra med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en panna med smör och rapsolja (50/50) och stek dem ca 45 sekunder per sida. Ös med matfettet under tiden.
Servering: Värm soppan och mixa ihop med den kalla mjölken så att det skummar. Lägg de halstrade pilgrimsmusslorna i botten av djupa tallrikar. Häll den skummiga soppan runtmuslorna. Ringla över lite olivolja och garnera med chipsen och ärtskott.