Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Janssons frestelse LCHF


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

1 kilo kålrabbi
2 gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
1 dl skållade finhackade mandlar
tunna skivor smör
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i tjocka stavar och koka i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Varva sedan kålrabbi, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
Häll spadet från 1 konservburk i vispskål och vispa ihop med grädde, crème fraîche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.
Finhacka mandlarna (jag kör dem i min mixer) fördela över och hyvla till sist lite smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg.

Notering

* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Kålrot och kålrabbi har ca 4.2-4.6 kolhydrater per 100 gram, rättika har 2,7 gram (jämfört med potatisens 15,5)