Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Inkokt lax med dillmajonnäs


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 8 laxfiléer eller 1,2 kilo laxsida *
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 liter vatten
  • 2,5 msk salt
  • 1 dl ättika 12%
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 8 lagerblad
  • 1 kruka dill (1 knippe)

Dillmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk sötstark senap
  • 1 knippe grovhackad dill
  • salt, peppar

Instruktioner

  1. Skär laxen i kuber, ca 4 x4 cm.
  2. Klyfta lök, slanta morötter, koka upp allt till lagen och låt koka i ca 15 min under lock.
  3. Lägg laxen i en ugnssäker form. Häll den kokande lagen över laxen.  Lägg över aluminiumfolie och sätt in i kylskåpet, gärna över natten.
  4. Ta upp laxen ur lagen vid servering och lägg på fat. Garnera med citronklyftor och dill och servera gärna pressgurka till.

Notering

*Vid hel laxsida

  • Sätt ugnen på 125 grader. Koka upp lagen, lägg laxsidan i en ugnsform och sila sedan lagen över fisken. Låt å i ugn i ca 60 minuter eller till innertemperatur av 55 grader. Svalna snabbt och låt gärna stå i kylskåp över natten.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 10