Ingredienser
- 8 laxfiléer eller 1,2 kilo laxsida *
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 liter vatten
- 2,5 msk salt
- 1 dl ättika 12%
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1 msk vitpepparkorn
- 10 kryddpepparkorn
- 8 lagerblad
- 1 kruka dill (1 knippe)
Dillmajonnäs
- 2 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 1/2 pressad citron
- 1 msk sötstark senap
- 1 knippe grovhackad dill
- salt, peppar
Instruktioner
- Skär laxen i kuber, ca 4 x4 cm.
- Klyfta lök, slanta morötter, koka upp allt till lagen och låt koka i ca 15 min under lock.
- Lägg laxen i en ugnssäker form. Häll den kokande lagen över laxen. Lägg över aluminiumfolie och sätt in i kylskåpet, gärna över natten.
- Ta upp laxen ur lagen vid servering och lägg på fat. Garnera med citronklyftor och dill och servera gärna pressgurka till.
Notering
*Vid hel laxsida
- Sätt ugnen på 125 grader. Koka upp lagen, lägg laxsidan i en ugnsform och sila sedan lagen över fisken. Låt å i ugn i ca 60 minuter eller till innertemperatur av 55 grader. Svalna snabbt och låt gärna stå i kylskåp över natten.
Näringsinnehåll
- Portioner: 10