Happy friday på er!
Jag har stått i köket sedan 8 typ och stekt tortillas haha!
Lite terapiabete så där 😉
Vi ska ha våra vänner Toni & Sandra från Stockholm här i kväll äta bör man annars dör man så jag tänkte slänga ihop en Crockpot Chicken Fajita så sköter det sig själv i några timmar.
Och hemmagjorda tortillas smakar ju så klart så mycket bättre än de man köper med diverse skräp i!
Jag valde att göra tre olika recept – ett vanligt med vetemjöl och två glutenfria varav en är lågkolhydrat.
Jag har ju två andra recept på lågkolhydrattortillas här i bloggen men dessa blev i särklass godast och enklast att göra!
Degen håller ihop bra och kan enkelt kavlas ut.
Jag använder en degspatel och metodiskt lossar jag den utkavlade tortillan från bakbordet genom att flippa tortillan fram och tilllbaka över händerna.
Jag kan inte nog poängtera att det enda kokosmjölet jag kan garantera resultat för är Aman Prana! Jag har aldrig någonsin använt något annat och i alla recept här på bloggen och i mina fem böcker där det står kokosmjöl, så är det detta. Kokosmjöl skiljer sig åt och det kokosmjölet jag använder är en fiberversion med lägre kolhydrater och bättre uppsugning och bindning än tex Risentas. (8.9 kh vs 17 kh)
Aman Prana smakar dessutom mkt lite kokos. Ibland fungerar det med andra märken i mina recept och ibland inte. Mycket möjligt att det fungerar i det här receptet, ni får prova!!
Mitt kokosmjöl finns i Lifebutikerna eller hos Bodystore. Det är väldigt drygt och varar typ för alltid! Jag tror att jag köpt sammanlagt 3 påsar under mina 9 år på lågkolhydratkost!
Tortillan steks sedan i medelhet torr panna!
Någon minut på vare sida x 2
De blev riktigt bra! Jag rekommenderar att de serveras omgående! De blir mjuka och lite sladdriga av att försvaras i påse så ska de inte serveras med en gång rekommendera jag att de ligger i handduk.
Skriv ut
Hemmagjorda Tortillas – 3 olika
- Portioner: 5
Ingredienser
- 1 dl mandelmjöl
- 2 msk Aman Prana kokosmjöl
- 0,5 dl pofiber
- 1 krm bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 2,5 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 2 dl vatten
- 1 msk smält kokosolja utan smak
Instruktioner
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ihop med vatten och olja till en deg. Låt vila 5 minuter.
- Ta en pingpollstor bit och kavla ut tunt med kavel. Stek i medelhet panna några minuter, vänd några gånger.
- Förvara i handduk och servera omedelbart.
Nästa omgång blev glutenfria majstortillas (tack för recept Diana! <3)
Skriv ut
Hemmagjorda Tortillas – Majstortillas
- Portioner: 10
Ingredienser
- 4 dl majsmjöl
- 2 krm bakpulver
- 1 tsk salt
- 4 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 4 dl vatten
- 2 msk rapsolja
Instruktioner
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ihop med vatten och olja till en deg. Låt vila 5 minuter.
- Ta en pingpollstor bit och kavla ut tunt med kavel. Stek i medelhet panna några minuter, vänd några gånger.
- Förvara i handduk och servera omedelbart.
Vetetortillas är väl det som de flesta köper när de köper tortillas men det är både enkelt och godare och bättre att göra själv.
Äter jag ”riktigt” bröd så föredrar jag hembakat – jag är uppvuxen på hembakat, tror aldrig ens ett köpebröd någonsin kommit innanför mitt barndomshem.
Vetebröd undviker jag själv att äta så långt det går men då och då händer det och då ska det vara riktigt gott!
Detta receptet kommer från Ica och det brukar jag använda när jag gör vetetortillas.
Skriv ut
Hemmagjorda Tortillas – Vetetortillas
- Portioner: 13
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl olja
- 3 dl vatten
Instruktioner
- Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör ihop, jag använde min Kitchen Aid med degvisp.
- Täck övermed plastfolie och låt stå i kylskåp 0.5 timme
- Dela degen i 12 bitar, ungefär lika stor som en pingpoll boll. Ta lite mjöl om händerna och rulla en boll, platta sedan ut och kavla en rundel.
- Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk och servera genast.
Nu ska jag hasta i väg till afären, ligger lite bakom tidsschemat idag!
Kika in lite senare för fredagsdrinken! har ett smarrigt recept till er! KRAMAR! ❤️
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
31 kommentarer
Hej jag gjorde nyss majstortillas och de ser inte ut som dina. Vad har du för märke på majsmjölet? Jag hade risenta och istället för att bli gula blev de grå/bruna och ser inte alls goda ut…
Hade du Lindroos ljusa psyllium?
Fiberhusk är mörkt och fungerar inte längre i mina recept.
Jag hade ”Lindroos premium psyllium” står inget om det är ljust eller inte men självra pulvret ser beige ut .
Ok!
Jag hade Risenta majsmjöl. Men receptet är 5 år gammalt och vet inte om de ändrat i deras mjöl.
Ja okej, vad skumt att mina blev grå. Men tack för snabbt svar!
Tack för ett bra recept, bästa vi drovat härehemma. Vi har bakat det första receptet två gånger nu och då jag inte äter mandel så ofta längre med tanke på miljöförstöringen kring plantagen så har jag använt kikärtsmjöl istället. Det funkar också bra, men får använda lite havremjöl vid utbakningen och kavlr mellan två bakplåtspapper.
Tack för feedback! Så härligt att det uppskattas och att du kunnat anpassa det efetr behov och önskningar!
Tack för ett strålande recept! Jag ska införskaffa det kokosmjöl du använder eftersom jag överlag gillar dina recept mycket! Appen används också flitigt!
Jag använde hur som helst Kung Markattas kokosmjöl igår och upplevde att det funkade bra, jag bakade ut på det också och det blev jättegott. Tack för att du delar så generöst!
Hej! Vet inte om du tipsat om dessa som pizzabotten men det blev helt fantastiskt! Blir fler gånger när man inte har alla ingredienser till fatheadbotten.
Kul!! Ska prova! Tack för tipset!!
För oss fungerade det inte med Lchf tortilla, för blött vi försökte två gånger..
Hej! vad använde du för märke på mandelmjölet? Och Aman Prana som kokosmjöl antar jag?
Hej, äntligen fann jag ett recept på flatbröd. Jag äter inte majs, mandel eller vete. Kan jag byta mot quinoamjöl, gröna ärtormjöl eller kikärtsmjöl och är bytet isåfall 1:1? Har även kokosmjöl hemma samt havregryn som jag kan mixa till mjöl. Tusen tack för hjälpen!
Lagde lavkarbotortillas og de var supergode! Takk for oppskriften!
Hej Åse!
Om jag vill göra tortillas och inte användas direkt kan de frysas in? De blir inte solkiga då ifall det går?
Mvh Madelene Hellman
Hej! Vetetortillas ska funka men lågkolhydratversionen är bäst nygjorda!
Hej!
Passade utmärkt med recept på hemlagade tortillas när sonen beställer fajitas till middag! Jag undrar hur mycket bofiber det ska vara? Det står 0,5 fast ingen enhet.
Tack!:)
Hej det är ändrat men ligger nog kvar i web cachen. Det är 0.5 dl Pofiber.
Å vad duktig du är – tre sorters bröd dessutom!
Ha en mysig kväll och en skön helg :-*
Hej!
På lågkolhydratsreceptet står det 0,5 bofiber, är det dl?
Älskar dessa majstortillas, dom är toppen! Lätta att göra och goda 🙂
Både majstortillas och majspannkakor är så jäkla gott! Här blir det en vegansk tacos ikväll med sötpotatis, cashewkräm mm. Kanske ska testa att göra de här majstortillan till? Ha en fin fredag, kram!
Mums! Låter gott!!