Som ni nog märkt så älskar jag färskost!
Använder det ofta som redning i såser, har det som pålägg eller som fyllning. MUMS!
Min mamma brukade göra en så god vitlöksfärskost när vi var små. Syrlig lite grynig färskost!
Här i Egypten har de en färskost som påminner jättemycket om den, en blandning mellan krämig ”philadelphiaost” och fetaost typ!
Det är ju så enkelt att göra själv och man kan smaksätta med allt möjligt.
Till två stora burkar så behövs det endast 1 liter filmjölk, 3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche och valfri smaksättning.
Filmjölken och gräddfilen ska sjuda, använd gärna en termometer!
Filmjölken ska sedan rinna av under några timmar, gärna över natten.
När färskosten är klar så är det bara att smaksätta den.
Här kommer receptet!
Skriv utHemmagjord färskost (med vitlök och persilja)
Ingredienser
1 liter filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche
Tips på smaksättning:
havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, färsk hackad persilja
citron/limeskal + saften från 1 citrus och örtsalt
sweet chilisås och salt
färsk basilika, soltorkad tomat och salt
Instruktioner
Sjud filmjölken och grädddfilen till ca 50-60 grader.
Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
Häll upp filmjölken i en sil med bakhandduk, ställ i en stor kastrull så vasslen fångas upp.
Ställ i kylskåp över natten (minst 12 timmar)
Blanda sedan med favoritsmaksättningen, lägg upp i burkar och förvara i kylskåp.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
4 kommentarer
Hej! Hur påverkas resultatet om man väljer lättfil och lätt cream fraishe? Kanske en dum fråga 😇
Tack på förhand
Sabina
Hur mkt kolhydrater innehåller osten då,när fil har typ 5 g / 100
Lägg in på kostbevakningen.se
Hej, hur länge håller osten?
Går den att frysa?
Kan man använda grädde ist för gräddfil?