Ingredienser
1 finhackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 msk rörsocker eller sockerersättning
3 dl rött vin (tex Pinot Noir eller Merlot – inte vin med fatkaraktär)
1 dl vatten
3 msk Aceto Balsamico
3 msk kalvfond
några krossade svartpepparkorn
2 tsk maizena utrört i vatten
Smör att blanka av med
salt, peppar
Instruktioner
Fräs lök och vitkök i lite smör tills den blivit mjuk. Strö socker ovanpå. Fortsätt fräsa en stund.
Vispa ner vin, vatten, balsamvinäger, fond, sötning och smaka av med salt och peppar. Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, red såsen med maizenapuddingen och rör ner en klick smör för att blanka av såsen.
Smaka av såsen med salt, peppar och om såsen upplevs för söt, balansera med syra tex lite färsk citronjuice eller vinäger.