Happy lördagskväll ni alla! Den här dagen känns som den varit eeeeevighetslång men på ett bra sätt!
Ljuvligt helgväder och vi har satt upp våra nya utemöbler idag! Weeeeeee! Så härligt!
Så var det detta med helgmaten, jag är en riktig sucker för en god köttbit på helgen. Oxfilé är ju alltid ett säkert kort!
Så här kommer ett tips en hel vecka i förtid 😅
Vardagsrätter kommer ramla in i veckan som kommer =)
Detta åt vi för någon vecka sedan, ugnsrostade rotfrukter, baconlindad sparris och så en galet enkel men god rödvinssås!
Den såsen måste ni prova!
Oxfilén stekte jag hastigt på (salt, peppar) och sedan fick den gå i ugnen på 125 gr i ca 30 min (innertemperatur 58 gr)
Till detta drack vi en Barolo – Luna di Mezzanotte Barolo, 2017
När jag provade den första gången hade jag förlorat lukten (Covid) och vilken SORG! Jag kände smaken men ingen doft överhuvudtaget. Som tur är så har doften kommit tillbaka till 100% och jag har provat vinet igen till lammburgaren och Halleluja, hur gott!
Ni som hänger här har sett mina inlägg lyfta Barolo förra gånger! Nebbiolo som Barolo består till 100% av är nämligen en av mina favoritdruvor.
Vinet har en röd färg med tegelnyans.
Blommig doft, mörka skogsbär, rosor och viol, men har också toner av ek och torkade örter. Smaken är mycket nyanserad, med stor kryddighet, fatkaraktär, torkade körsbär, mogna jordgubbar inslag av tobak, earl grey-te och en behaglig strävhet.
Mycket trevligt vin som matchar godsaker som hårdostar,, chark, pasta, köttgrytor och till en god köttbit.
Baroloviner har hög syra och tanninhalt (vilket jag älskar!) Sträva viner är fantastiskt trevligt, ni vet när man nästan måste dra bort överläppen från tänderna 😂
Viner med hög syra passar till feta, mäktiga, oljiga och lätt kryddiga rätter, även till syrliga rätter (tex tomat, kapris, skarp vinägrett.
ART NR 53288 | Luna di Mezzanotte Barolo, 2017 | 750 ml | ALK 14% | 189 KR
Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.
Här kommer receptet på rödvinssåsen!
Skriv utVärldens enklaste rödvinssås
Ingredienser
1 finhackad schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 msk rörsocker eller sockerersättning
3 dl rött vin (tex Pinot Noir eller Merlot – inte vin med fatkaraktär)
1 dl vatten
3 msk Aceto Balsamico
3 msk kalvfond
några krossade svartpepparkorn
2 tsk maizena utrört i vatten
Smör att blanka av med
salt, peppar
Instruktioner
Fräs lök och vitkök i lite smör tills den blivit mjuk. Strö socker ovanpå. Fortsätt fräsa en stund.
Vispa ner vin, vatten, balsamvinäger, fond, sötning och smaka av med salt och peppar. Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, red såsen med maizenapuddingen och rör ner en klick smör för att blanka av såsen.
Smaka av såsen med salt, peppar och om såsen upplevs för söt, balansera med syra tex lite färsk citronjuice eller vinäger.
2 kommentarer
Kul med inspo igen, beställer vinet till en av födelsedagarna vi har på ingång och rödvinssåsen fotade jag så den finns nästa gång det blir en köttbit. Jag lagar ofta mat efter dina tips, ni är ngr stycken som är återkommande inspo källor för goda, enkla o smakrika maträtter, tack för det. Ha en underbar dag, vecka i vårsolen
Det låter ju så enkelt, och listan på ingredienser är kort, men ändå är det svårt att få till en rödvinssås… På’t igen – skam den som ger sig.. För det är ju så gott! ..och smått ”lyxigt”..