Helstekt lax i ugn, rostad blomkålssallad och gremolatasås

av Åse

I går kväll åt vi detta till middag! Åhhhh så gott det var!
Receptet kommer från MatHem och ingår i deras Påskmatserie som ni ser HÄR – jag bytte dock ut potatis mot blomkål.

Laxen blev PERFEKT, älskar kryddningen! Detta ska jag göra många gånger!
Jag älskar rostade citron i ugn, de blir så söta och goda.

Rostad blomkålssallad i gremolatasås – gott gott gott!

Här kommer receptet till er!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Helstekt lax i ugn, rostad blomkålssallad och gremolatasås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Portioner: 6

Ingredienser

Lax:
900 g mittbit laxfilé
3/4 msk flingsalt
2 tsk chiliflakes
2 tsk hel kummin
1 tsk Råsocker
1.5 st Citron
1 msk Olivolja

Rostad blomkålssallad:
1 stort blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
2 msk Olivolja
1 krm salt
200 gr. bladspenat
150 g sugarsnaps
1 rödlök

Gremolatasås:
1 kruka basilika
20 g blad persilja
20 g dill
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 tsk honung
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar


Instruktioner

Värm ugnen till 155 grader varmluft.
Skölj blomkålen och bryt buketter, dela dem på hälften.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg blomkål och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt.
Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden.
Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.
Tvätta citronerna och riv skalet från 1,5 citroner.
Lägg flingsalt, chiliflakes, kummin och råsocker i en mortel. Mortla ihop allt ordentligt, rör ner citronskalet.
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.
Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt.
Ringla över olivolja.
Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen.
Sätt in både plåten med lax och blomkål i ugnen och låt gå i 25 minuter. Ta ut laxen.
Om citronen och blomkålen behöver vara inne längre, låt de vara inne tills de är klara.
Gremolatasås:
Lägg basilika, persilja och dill i en mixer.
Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.
Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.
Blanda den rostade blomkålen med spenat, sugarsnaps och rödlök.
Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt (det går även bra att ringla över blomkålen).
Servera tillsammans med den helstekta laxen.

 

8 kommentarer

Annika Brandt 1 juni, 2021 - 11:14

Det ser gott ut ❤️❤️❤️

Svara
Camilla 9 maj, 2021 - 18:12

Hej hej. Helgen gick åt Åses håll :-). Fredags blev det denna middag med Gambas som förrätt.
Jag gillade laxen o blomkålen galet mkt medan gubben tyckte kryddtäcket var lite för mkt kummin, hihi visste det innan men jag gillar kummin. Tillagade citroner kan vara det godaste som finns till lax. Tack tack för helgens middagar

Svara
Nina 3 april, 2021 - 18:48

Tack för jättegott recept – än en gång!
Gjorde den rostade blomkålssalladen till lunchen idag, så god och så uppskattad.
Glad påsk! 🐣






Svara
Splieth Peter 1 april, 2021 - 07:40

Sehr lecker. Gut erklärt.






Svara
Anna 31 mars, 2021 - 22:22

Hej, lagade laxen ikväll och havrebrödet igår. Blev sååå gott. Tack för härlig inspiration. 😊

Svara
Åse 1 april, 2021 - 09:20

Vad glad jag blir! 🌸

Svara
Simones blogg 30 mars, 2021 - 22:46

Ser såå gott ut, har skrivit ut receptet 😋👍

Svara
Monica 30 mars, 2021 - 20:02

Men såå gott det ser ut😘❤️
Nu måste jag testa dessa recept👍

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.