Hej på er!
Jag äter ofta kyckling eller kalkon direkt efter styrka då det innehåller högvärdigt protein (Hela 23 gr protein per 100 g) och jag upplever att jag håller mättnaden länge (kyckling och ägg! magiskt!). Dessutom späckat med B-vitaminer, järn, zink, magnesium och mineraler som t.ex. selen.
Kalkon är dessutom rikligt på Tryptofan som är ett utgångsämne för kroppens tillverkning av serotonin och melatonin (må-bra hormon och sömnhormon) så inte illa att man både blir gladare och sover bättre! Grymt! =)
Jag hittade en rejäl kyckling på Ica Maxi som blev såååå saftig och god!
Den fyllde jag med ett sååååå gott örtsmör (under skinnet vid bröst, rygg och lår).
Passa på att göra extra mycket och sedan vira in i plastfolie så har ni ett gott kryddsmör till övrig mat också!
Kycklingen fylldes även med äpple, lök, citron, timjan och rosmarin och så lade jag den på en bädd av morötter, sötpotatis, brysselkål och potatis (så kan alla välja vilka rotfrukter man vill äta)
Efter 1,5 timme var kycklingen och rotfrukterna klara och kycklingen redo att trancheras!
Jag serverade även en chevreyoghurt till. MUMS!
Skriv ut
Helstekt kyckling med örtsmör och rotfrukter
Ingredienser
Örtsmör
- 150 g smör
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk örtsalt
- 1 dl blandade färska örter (persilja, rosmarin, timjan, oregano tex)
- finrivet skal från 1 citron
- svartpeppar
- 2 kilo hel kyckling
- 1/2 röd lök
- 1 rött äpple
- 1 citron
- Timjan- och rosmarinkvist
Marinad
- 1 dl smält smör
- 3 msk kinesisk soja
- 4 tsk salt
- 4 krm svartpeppar
- 2 tsk paprikapulver
Chevreyoghurt
- 3 dl turkisk eller grekisk yoghurt 10 %
- 150 g chevre
- olivolja
- flingsalt, peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 gr rader eller 150 gr varmluft.
- Lossa försiktigt skinnet från kycklingen vid bröstet och låren med fingrarna.
- Rör ihop örtsmöret. För in smöret under skinnet på kycklingen. Både på bröstet och på låren.
- Massera in ev rester av smöret utanpå.
- Fyll kycklingen med äppelklyftor, citronhalvor, kryddor. Rör ihop marinaden och pensla kycklingen.
- Om kycklingen serveras med rotfrukter, lägg kycklingen i mitten av ugnsplåten och rotfrukterna runt om. Salta och peppra. Ugnsstek på 175 gr.ader tills köttsaften är genomskinlig eller innertemperaturen i låret är 70 grader.
- Mosa sönder hela gestostbiten (även skalet) med en gaffel.
- Mosa chevren med yoghurt, en skvätt olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
9 kommentarer
Galet gott och enkelt dessutom 🙂 Mums!
Hej!
Smöret du använder är det med eller utan salt?
Tack för alla fantastiska recept 🙂
Mvh
Ann
Med salt 🙂
Låter helt perfekt
Vad hade du för 1dl blandade örter.
2tsk paprika, är det paprika pulver?
Uppdaterat receptet nu =)
Åh detta är verkligen perfekt Jenny-mat. Jag älskar kyckling och älskar att laga mat i ugn. Praktiskt och tidsvänligt då man kan göra annat medan maten blir klar. Tack för receptet och ha en fantastisk helg!
Kram 🙂
Så sant!! Kram finaste!
Hade du rotsakerna inne lika länge? Blev inte sötpotatisem bara mos efter 1,5 timme i ugnen?
Ska absolut göra detta. Perfekt med allt i en form.
Nej det blev bra! 🙂 är ju låg värme!!