Ingredienser
Kycklingen:
2 st hela kycklingar
2 citroner
Valfri mängd rotfrukter
salt, torkad timjan
Marinad:
1 dl smält smör
3 msk kinesisk soja
4 tsk salt
4 krm svartpeppar
2 tsk torkad rosmarin
Sås:
1 finhackad schalottenlök
2 tsk smör
1,5 msk kycklingfond
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
lite vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr. (180)
Blanda marinaden, skala och skär rotfrukterna i lagom storlek.
Riv skalet på citronerna. Skär sedan citronerna i klyftor. Fyll kycklingarna med vars tre klyftor. Stoppa in citronskalet under skinnet vid brösten. .Lägg kycklingarna på ugnsplåt och pensla med marinaden.
Spraya rotfrukterna med smörspray alt lite olivolja, salt och timjan.
Sätt in i ugnen och grilla i 1,5 timme. Pensla kycklingen med överbliven marinad emellanåt.
Förbered gräddsåsen under tiden.
Finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smör. Rör ner kycklingfond, creme fraiche och grädde. Rör ner soja och kryddor. Låt puttra ihop tills såsen är tjock och smaka av med kryddor som peppar och ev. lite mer salt.