Hel grillad kyckling med citron- och örter

av Åse

Hej raringar!

Lillörda’ redan!
Vädret, vad är det med det? I går haglade det kulor stora som frigolit och i morse vaknade jag till snö i loungesoffan där ute haha! Trodde vi hade bestämt att det skulle vara sol och vackert väder from 1 maj? 😉

Jag beställde en Bjärekyckling från Mathem sist som jag stoppade i ugnen igår, jag måste göra hel grillad kyckling oftare! Det är både enkelt och gott ju.

Kycklingen penslade jag först med kinesisk soja och kryddade med med Chicken & Steak krydda frånSanta Maria.
Hyvlat smör över och en rejäl dos bra olivolja på.
I kycklingen stoppade jag två halverade vitlök solo.

Jag pressade sedan 1 citron över kycklingen och rev skalet över, de urpressade citronerna stoppade jag sedan in i kycklingen med vitlöken.


Lite torkad persilja över och lite extra salt och peppar och sedan skjuts in i ugnen!

På grillen lade jag butternutpumpa, aubergine och spetspaprika som jag penslat med olivolja och riven vitlök. Salt och peppar på det. Vände någon gång under grillningen.
Är smått besatt i butternutpumpa just nu! OCH Aubergine =) ÄLSKAR rostade grönsaker! Fulla med smak och nyttigheter.

Kycklingen vägde 1,7 kilo och var inne på 180 gr r i 100 minuter. Jag öste kycklingen några gånger under tiden.

YUMMIE! Enkelt och fräscht! Till detta gjorde jag en kall sås på grekisk yoghurt, fetaost, salt & peppar och torkad timjan.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hel grillad kyckling med citron- och örter


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 hel kyckling
salt, peppar och eller valfri krydda för kyckling
1 msk kinesisk soja
4 hyvlade skivor smör
ca 1/2 dl olivolja
34 vitlöksklyftor
1 citron, eko
23 tsk torkad persilja

Kall örtsås:
2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil/creme fraiche
150 g fetaost, mosad med gaffel
1 vitlöksklyfta
salt, peppar,
2 tsk torkad timjan


Instruktioner

Sätt ugnen på 180 gr r.
Pensla kycklingen med soja, krydda med salt, peppar och/eller kycklingkrydda.
Pressa citronen över och riv skalet över. Stoppa in vitlöksklyftor och de urkramade citronhalvorna i kycklingen. Hyvla smör över kycklingen och häll olivolja över.
Sätt in i mitten av ugnen i motsvarande 1 timme per kg kycklingen (dvs 1,5 timme för 1,5 kg kyckling) Ös kycklingen regelbundet med spadet som blir.
Rör ihop ingredienserna till såsen, låt stå kallt.

2 kommentarer

Annika 14 maj, 2020 - 06:35

Hittar inte receptet på örtsåsen !

Svara
ÅsaS 13 maj, 2020 - 22:28

Längesen jag gjorde hel kyckling, men det är ju såå gott! Funderar på att damma av mammas gamla Römertopf (lergryta) från 70-talet. Har du kanske nåt roligt lergryterecept att bjuda på?
Vädret ja, vad hände liksom?! Jag trodde väl inte det skulle bli snö NU, när vi är halvvägs in i maj månad. Jag som skulle ut i skogsbacken och plocka liljekonvaljer till mamma. Det var hennes blommor. Hon hade de i sin brudbukett och de har alltid betytt nåt speciellt för henne. Hittade några små, knoppiga stackare igår som jag plockade in och satte i vatten i hopp om att påskynda blomningen till imorgon.. Dagen då vi ska ta ett sista farväl.. 😔😢 *usch* vad jag bävar för det.. Kan inte förstå. Vill inte förstå.. 💔

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.