Hallongrottor / Syltkakor utan socker och mjöl

av Åse

Nu var det längesedan här kom något sötsaksrecept, så det kändes på tiden!
Jag vill ju ge er alla alternativ och även om jag inte anser sötsaker (även de sockerfria) som direkt hälsosamma så ser jag inte det som lika ohälsosamt som sockervarianterna – min syn på saken!
För många som lägger om kosten, vad det nu beror på: Diabetes, viktminskning, IBS mage, Celiaki eller att man bara vill komma bort från mjöl och socker – så kan det vara en livskvalitet att kunna äta något sött ibland.
Såååååååå, här kommer ett UNDERBART recept på småkakor, och det på mina favoritsmåkakor: Hallongrottor!
Superenkla och snabba att göra!
Som sylt hade jag Önos sockerfria hallonsylt men man kan givetvis använda vilken hallonsylt man nu föredrar, hemmagjord t.ex eller bara färska hallon!
Detta receptet kan ni ha som grundrecept för småkakor!

012a5246


012a5261
012a5257

Mina barn gav kakorna tummen upp! KUL!
012a5263

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hallongrottor / Syltkakor / Småkakor utan socker och mjöl


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl sötning (tex Nick’s Use like sugar)
  • 1 äggula
  • knappt 5 dl Ica mandelmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljessens

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
  2. Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
  3. Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
  4. Blanda mandelmjöl och bakpulver.
  5. Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
  6. Lägg ett ark bakålåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten. Med tummen gör en grop i varje kaka och klicka i en klick hallonsylt i varje hål.
  7. Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
  8. De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 20

24 kommentarer

Viola Palmgren 23 juli, 2023 - 15:39

Tack
Så underbart goda kakor, lite för goda.

Svara
Åse 24 juli, 2023 - 12:26

Tufft när det blir så! Hihi! Skönt de smakade gott i iallafall =)

Svara
Agneta Åkesson 27 september, 2022 - 14:29

Blev inte alls vad jag hoppats på!🙁
Flöt ut helt i ugnen o tyvärr blev de inte hårda då de svalnade.
Någon som haft samma upplevelse?

Svara
Åse 27 september, 2022 - 14:41

Vad hade du för mandelmjöl? Vilken sötning?
Såg de ut som på min förebild när du satte in dem i ugnen? Noggrant blandade till en mördeg?
Svårt att på rak arm säga vad som gick fel för dig.

Svara
Helene 6 september, 2021 - 15:59

Åh så god! Då har även jag smakat denna vitkålsgratäng för första gången hos min väninna. Kan erkänna att jag åt liiite för mycket för det gjorde sig till känna dagen efter. Så nu en vecka efter så ska jag kila iväg till affären och köpa in alla ingredienser.

Svara
Camilla 23 maj, 2017 - 08:25

Jag bakade dessa kakor igår i två olika varianter, både som i receptet med hallonsylt men även som nötkakor med ca 505 mandelmjöl och 50% hasselnötsmjöl. Bägge två blev väldigt smaskiga och kommer att bakas igen. Men hur får jag kakor att hålla ihop bättre? Mina blev väldigt spröda och går jättelätt sönder.

Svara
Camilla 23 maj, 2017 - 08:25

Givetvis 50% mandelmjöl;-)

Svara
Åse 23 maj, 2017 - 08:38

Hej! Vad använder du för mandelmjöl? Det verkar skilja en del beroende på vad man använder, mina är lagom spröda. Du kan prova att tillsätta lite fiberhusk, kanske 1 tsk

Svara
Alice 11 november, 2016 - 19:20

Dessa var suupergoda!
Använde steviasocker som sötning och tillsatte salt. Bra tips är att mixa hela smeten innan man bakar ut på plåten. Då blir konsistensen bättre.

Svara
Lina 8 november, 2016 - 10:01

Gud så gott! Skulle gärna testa med hjortron också:)

Svara
Elisabeth 6 november, 2016 - 19:50

Åh, vad bra. Saknar lite dom hederliga gamla småkakorna ibland.
Dom här vill jag definitivt prova att göra. Fast jag har ingen varmluftsugn:(
Ska man lägga på både extra värme och tid tror du?
En tacksam recept stalker;)

Svara
Carina 10 augusti, 2024 - 12:45

Hur många blir det ?

Svara
Margareta 6 november, 2016 - 10:53

Härligt! Kanske ska ta och baka några varianter då (hallongrottor och pepparkakor) till jul. Funkar det bra att frysa in?

Svara
Åse 6 november, 2016 - 10:58

Hej! Jag vet faktiskt inte om de behåller sin krispighet då.

Svara
Jenjo 2 november, 2016 - 20:18

Hallongrottor. Då tänker man (iaf jag) på mormor. Hon gjorde fantastiska hallongrottor. Hade hon varit i liv hade jag testat baka dessa till henne. Tveksam om hon skulle ha gillat, men om man inte berättade att de var sockerfria så kanske. 😉
Hur som helst, jag ska absolut testa!
Kram <3

Svara
Åse 3 november, 2016 - 08:19

Haha nä våra gamla mormödrar skulle nog veat ha äkta vara 😉 KRAM

Svara
Ninni 2 november, 2016 - 19:50

Favoritkakan! Skippar sylten och använder färska eller frysta hallon,så mycket godare! Mosa dem med lite socker eller sötningsmedel,blir syrligare än sylt.

Svara
Ulrika Berggren 2 november, 2016 - 19:46

Ser goda ut! Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat?

Svara
Therese 2 november, 2016 - 16:39

Åhh dessa ska provas. Detta recept kom ju lägligt då vi ska ha kalas på lördag, tummen upp för bättre kakalternativ 🙂

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.