Ingredienser
25 g jäst
2 msk honung
3 tsk salt (20 g)
6 dl vatten, fingervarmt
10 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
50 g smör *
Instruktioner
Smula ned jästen i en bunke, tillsätt honung och salt.
Häll i vatten och rör om tills jäst och honung är löst.
Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Sedan smöret, ta en kniv och ”skala” ner smöret i mindre bitar.
Blanda degen riktigt länge, minst i 10 min.
Pudra mjöl över degen i bunken och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa i 1 timme eller tills degen fördubblats.
Sätt sedan på ugnen på 250 grader och ställ in grytan tills ugnen har nått 250 grader, låt grytan vara inne i ca 15 minuter så grytan är riktigt het.
Ta ut grytan från ugnen och lägg i ett skrynklat bakplåtspapper (då formar det sig lättare) , stjälp i degen, pudra över mjöl och sätt på locket.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
Ta bort locket från grytan och sänk samtidigt värmen till 175 gr. Låt brödet stå inne i 20 minuter till.
Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler. Låt brödet svalna innan det skärs upp.
Notering
*fast fett binder mer luft i degen och därmed blir jäskraften större. Dessutom blir degen mjukare och mer elastisk och det gör att luftblåsorna i degen kan bli större både under jäsning och gräddning.