GRYTBRÖD – knådfritt

av Åse

Innehåller reklam genom annonslänk till Cervera

Hej hej!

Sååååå skönt med styrketräning idag, men ska till naprapaten på gymmet i morgon så jag får koll på varför det kluckar som en höna när jag sträcker ut det. 🤔

Lite nytt i köket!
Älskar Le Creuset! De är ju både snygga och bra.

En Buffetgryta i gjutjärn med glaslock är verkligen grymt bra att ha. HÄR finns den.

Nytt salt- och pepparkvarnset för mina förra gick sönder! hehe, så går det när man lagar mkt mat! 😜 HÄR finns dessa snyggingarna.

Har ni bakat grytbröd någon gång? Det är nästan lite som magi! Det passar perfekt i en oval Le Creuset gryta!
Det blir ett SÅ gott bröd med knaprig skorpa och det är dessutom väldigt vackert att servera tex till soppa!

Jag älskar bröd men väljer mina tillfällen och väljer mitt bröd! Jag älskar hembakat och är ju uppvuxen på hembakat bröd i alla lägen! De få ggr jag åt annat bröd var hos kompisar 😉

Titta så fint det är!Man kan ju använda vilket mjöl man vill – prova tex italienskt Tipo 00 mjöl! Eller ersätt vetemjölet helt med andra mjölsorter.

Här kommer mitt recept på ett smarrigt grytbröd!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

GRYTBRÖD


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.9 från 7 betyg

Ingredienser

25 g jäst
2 msk honung
3 tsk salt (20 g)
6 dl vatten, fingervarmt
10 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
50 g smör *


Instruktioner

Smula ned jästen i en bunke, tillsätt honung och salt.
Häll i vatten och rör om tills jäst och honung är löst.
Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Sedan smöret, ta en kniv och ”skala” ner smöret i mindre bitar.
Blanda degen riktigt länge, minst i 10 min.
Pudra mjöl över degen i bunken och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa i 1 timme eller tills degen fördubblats.
Sätt sedan på ugnen på 250 grader och ställ in grytan tills ugnen har nått 250 grader, låt grytan vara inne i ca 15 minuter så grytan är riktigt het.
Ta ut grytan från ugnen och lägg i ett skrynklat bakplåtspapper (då formar det sig lättare) , stjälp i degen, pudra över mjöl  och sätt på locket.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
Ta bort locket från grytan och sänk samtidigt värmen till 175 gr. Låt brödet stå inne i 20 minuter till.
Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler. Låt brödet svalna innan det skärs upp.

Notering

*fast fett binder mer luft i degen och därmed blir jäskraften större. Dessutom blir degen mjukare och mer elastisk och det gör att luftblåsorna i degen kan bli större både under jäsning och gräddning.

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

27 kommentarer

Nina 15 november, 2024 - 10:43

Mycket lättbakat och gott. I min ugn behövs 5 min exta med locket på. Jag byter knappt hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl och tipo00.






Svara
Kristina 2 november, 2024 - 14:23

Jättefint och gott bröd!!
Jag hällde i solrosfrön, pumpakärnor, valnötter och tranbär som jag hade hemma.

Sätter alltid i en termometer när jag tagit av locket och sänkt temperaturen till 175 grader. Det tar oftast längre tid än 20 min att få 98 grader i brödet. Tips! to






Svara
Karin 28 april, 2024 - 08:33

Tack för bra recept! Väldigt gott, och vackert, bröd! Denna blir ny favorit, så enkelt att baka också.






Svara
Tage 8 september, 2023 - 11:33

Perfekt bröd, gjorde enligt receptet,
Men la i lite torkade tranbär






Svara
Åsa 12 oktober, 2022 - 13:05

Jättebra recept! Enkelt att följa och ger ett jättegott bröd. Sambon som annars inte kunde bry sig om hur bröd smakar medger att detta är ett gott bröd! Tänker bara, 3 tsk salt är ju lika mkt som 1 msk 😅 kom på det nu andra gången jag gjorde brödet. Men men! Så länge det blir rätt mängd salt 😉

Svara
Åse 12 oktober, 2022 - 13:16

Hej! Härligt det smakar!

Svara
Benita 9 januari, 2022 - 19:03

Tack för ännu ett underbart recept och nu på grytbröd. Fina bilder och ett recept lätt att föja. Gjorde det nu i helgen. Så enkelt att göra. Har ingen buffégryta men en vanlig Le Creuset 4.2 liter. Det blev ett stort och högt bröd. Förstår nu fördelen att baka i oval gryta 😄Så saftigt och jätte gott som hela familjen älskade. Förvarar det nu i kalla grytan på köksbänken. Blev en jätte fin brödburk. Grytan gör att fukten stannar i brödet och håller det som nybakat bara ett litet tips😘 Kommer göra detta igen när jag skaffat buffégrytan






Svara
Åse 11 januari, 2022 - 13:07

Vad härligt! =) Tack för feedback! 🌟

Svara
Benita 31 januari, 2022 - 16:57

Jag kunde inte låta bli att göra detta underbara lättbakade grytbröd igen. Familjen hävdar bestämt att det är det är ett av de godaste bröden jag bakat. Vem kan stå emot sådana lovord 😄 Har ingen buffégryta men en vanlig Le Creuset 4.2 liter. Det blev åter igen ett stort, underbart och högt bröd. Stort tack åter igen för detta recept 🥰






Svara
Ann Petersson 8 januari, 2022 - 17:42

Helt otroligt gott och lättbakat.

Svara
Åse 11 januari, 2022 - 13:09

Tack för feedback! 🌟❣️

Svara
Mona Svensson 5 augusti, 2021 - 10:40

Hej! Jag undrar över jästiden. Ska brödet jäsa 1 tim sedan sätta på ugnen för uppvärmning plus att grytan ska stå inne i 15 min. Sammanlagd jästid blir då ca 1 tim 25 min. Har jag tolkat receptet rätt då?

Svara
Åse 5 augusti, 2021 - 10:52

Hej!
Degen ska jäsa 1 timme.
Endast grytan ska sättas in i 15 minuter så den blir varm sedan tas den ut och degen stjälps i och brödet ska sedan gräddas i 25 minuter.
Degen jäses då sammanlagt ca 1 timme och som du skriver tiden det tar att hetta upp ugnen + 15 minuter.
” Pudra mjöl över degen i bunken och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa i 1 timme eller tills degen fördubblats.
Sätt sedan på ugnen på 250 grader och ställ in grytan tills ugnen har nått 250 grader, låt grytan vara inne i ca 15 minuter så grytan är riktigt het.
Ta ut grytan från ugnen och lägg i ett skrynklat bakplåtspapper (då formar det sig lättare) , stjälp i degen, pudra över mjöl och sätt på locket.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter”

Svara
Ewa 16 januari, 2021 - 14:27

Hej Åse
Jag har en (tre) frågor angående detta
Vilket vin passar bra till
Kycklinggratäng med tomat basilika och dijon ?
Italiensk mozzarellakyckling
samt The fläskfilegryta ?
Har lagat dessa sååå goda mums
Ha en trevlig helg

Svara
Caroline 16 januari, 2021 - 12:23

Vart ska man lägga ett skrynklat bakplåtspapper? 🙂

Svara
Bengt-Arne 16 januari, 2021 - 07:27

Hej!
Hur många liter ska grytan vara?
Mvh Bengt-Arne






Svara
Åse 16 januari, 2021 - 10:46

Min är på 4.1 liter

Svara
Camilla Elmblad 15 januari, 2021 - 10:49

Den är så snygg den där buffégrytan, spanar på den till min dotter. Jag själv har en scanpan lika stor o är så bra. Ska prova baka brödet i helgen.
Ett tips? Spar kvittot på salt & pepparkvarnen för jag har fått byta mina 2 ggr. De rasar salt o peppar ut på bänken där de står i vardagen. Varje gång jag använder så ”läcker” dem. Ngt fel på kvarnen har svaret blivit. Hoppas nu mina senaste håller. Lycka till.

Svara
Lär mig 15 januari, 2021 - 08:47

Nu hänger jag inte riktigt med i svängarna, ska brödet stå inne i ugnen i 20 min på 175° med ugnsluckan öppen?

Svara
Åse 15 januari, 2021 - 11:13

Nej du ska bara ta bort locket, har förtydligat nu 🙂

Svara
Paula 25 januari, 2021 - 19:21

Hej, är ugnsgraderna för en vanlig ugn eller varmluftsugn. Gjorde brödet i helgen och det så fantastiskt läckert ut men tyvärr inte riktigt tillagat. Ha en fin kväll

Svara
Åse 25 januari, 2021 - 19:22

Hej! Jag skriver alltid ut om det är varmluft!

Svara
Minou 18 januari, 2024 - 18:10

Det här ska jag testa, helst nu på en gång. Har dock varken rågsikt eller vetemjöl special hemma just nu. Går det bra att ta vetemjöl tipo 00 i stället för båda sorterna? Såg din kommentar om smöret. Smör har jag hemma men undrar av nyfikenhet om man kan ersätta det med olivolja.

Åse 18 januari, 2024 - 18:35

Hej! Det ska gå bra med både tipo 00 och olivolja!
Återkom hur resultatet blir! 🙂

ÅsaS 14 januari, 2021 - 19:19

Åh, så gott det ser ut med Grytbröd (bröd-junkie som jag är). Älskar nybakat bröd med knaprig skorpa. Synd bara att jag är så värdelös på att få luftiga bröd. Men jag ska ge det en chans. I mammas blåa Kockums-gryta som har hängt med under hela min uppväxt. Allt som lagades i den blev såå gott, så jag hoppas att det är på grytan det hänger och att jag får ett luftigt bröd som smakar så gott som det ser ut.
Kram 💕

Svara
Åse 15 januari, 2021 - 08:42

DEt hoppas vi! Nu är det ju råg i detta så detta blir lite mer som ciabatta om du förstår? Det är magiskt gott!

Svara
ÅsaS 15 januari, 2021 - 17:53

Ciabatta är faktiskt ett av de godare småbröden, med sin knapriga skorpa och segmjuka, fluffiga innanmäte.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.