20,5K
Redo att sättas på!
Grytan just redd med grädde och får gå 30 minuter till!
Klar!
Jag serevarde grytan med blomkålsris och en god sallad – Sååååå gott! Skriv ut
Jag hade två fina paket ekologiskt hängmörde grytbitar som jag köpt hos MatHem i frysen som jag tog upp (Älskar att ha frysen full!) och när klockan var 10 i går förmiddag var grytan i gång i Crockpoten!
Jag tog vad jag hade hemma och det blev sååååå gott!
När klockan var 19 i går kväll satte vi tänderna i den här skönheten!
Det går så klart att tillaga den här grytan på spisen.
Dubbla mängden vin och vatten då och låt den puttra på låg värme i 3 timmar. När det är 20 minuter kvar lägg i syltlöken och persilja.
Redo att sättas på!
Grytan just redd med grädde och får gå 30 minuter till!
Klar!
Jag serevarde grytan med blomkålsris och en god sallad – Sååååå gott! Skriv ut
Grymt god och mustig köttgryta i Crockpot
- Portioner: 6
Ingredienser
- ca 1 kg fina och putsade grytbitar
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 rödbetor
- 1 vitlök solo
- 1 stor paprika
- 3 palsternackor
- 1 dl vatten
- 2 dl rödvin
- 2 tsk torkad timjan
- 3 lagerblad
- 5 hackade soltorkade tomater
- 4 msk oxfond eller 2 tärningar
- lite soja
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl syltlök
- 2 dl grädde
- salt, peppar efter smak
- 1 dl hackad persilja
- Smör att bryna köttet i
- ev. redning
Instruktioner
- Bryn grytbitarna i smör i het panna. Lägg över i Crockpot.
- Skala och finhacka löken och vitlöken.
- Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar/klyftor och lägg ner.
- Häll i vatten, rödvin, kryddor och fond. Sätt Crockpoten på 8 timmar låg.
- När det är 2 timmar kvar, rör ner syltlöken och paprikan.
- När det är 30 minuter kvar rör ner grädde och persilja. Här kan man även reda såsen lite med valfri redning om man vill ha den tjockare.
45 kommentarer
Är det verkligen 1dl vatten eller 1L? Ska prova med 1dl…..är lite rädd! Önskar mig lycka till.
I en slow cooker är det vanligt att använda mindre vätska än i traditionella grytor eftersom ångan inte försvinner under tillagningen. Ingredienser som grönsaker och kött släpper dessutom ifrån sig vätska, vilket bidrar till en tillräcklig mängd sås.
Mkt god gryta.
Bara som återkoppling så står det inte i receptet när paprikan ska i. Jag la i den samtidigt som syltlöken för att de inte skulle vara sönderkokta
Jag menar givetvis tillsammans med grädden.
Tack för feedback! jag ska förtydliga =)
Fick en crock pot i julklapp idag först använde jag den för första gången men då med detta recept, såå gott, så nöjd😀
Ska det bara vara 1 dl vatten? 🙈 Låter fantastiskt gott 🥰
Kan man göra den på 4h med hög värme?
Yes!
Hej, undrar om det är rå rödbeta som du använt eller är den kokt ?
rå rödbeta!
Ser väldigt gott ut. Vi har precis köpt en Crockpot och tänkte starta med detta recept. På CrockPots hemsida finns en det tips, bl.a att inte ta bort locket då man kan förlora värmen motsvarande 30 minuters tillagning. I ditt recept tar du av locket 2 ggr. Är detta något du själv noterat?
Hej! Nej aldrig upplevt att det påverkat åt det ena eller andra håller.
Wow, till och med min man tyckte den var jättegod och han tycker inte om grytor – ngn traumatisk kaloppshistoria från barndomen -. Den blev lite lös i konsistensen, så nästa gång testar vi att reda med lite arrowrot. Tack för att du delar med dig av en massa toppenrecept!
Använde receptet första gången vi lagade mat i vår nya crockpot. Fantastiskt gott.
Kan bara instämma, detta var en av de absolut godaste grytorna jag smakat på länge!
Varmt tack Åse för receptet!!!
Åh vad roligt att det smakade Fredrik! 😍🌟
Supergott. Tillagade denna i vår gjutjärnsgryta. Tack för ännu ett, smaskigt recept. Av alla Dina recept, jag lagat, har inget, säger inget, varit sämre än 5 * Kram.
Åh Bibbi! WOW tack snälla för din feedback ❤️
Hej Åse.
Jag är nybörjare på det här med fond och buljong:-)
4 msk fond eller 2 buljongtärningar.
Ska det vara bara fonden/tärningarna eller ska de först späs ut i vatten (som de står på fondflaskan)?
Eva
Hej!, de ska ner i grytan =) behöver inte späs ut.
Hej. Vitlök solo – är det en klyfta eller är det en hel vitlök?
Hej. Vitlök solo – är det en klyfta eller är det en hel vitlök?
Vitlök solo är en speciell vitlök som inte har klyftor
Jag har ingen croc pot men det måste ju gå och göra i vanlig gryta?
Hej
Just nu puttrar köttgrytan i pot´en och samma fenomen som tidigare grytor, det ser torrt ut och så rätt mycket vätska runtom. Även om det är mindre vätska i denna, enl recept. Jag har minskat med en timma då det brukar bli lagom och inte för torrt, detta kött är väldigt mört så det räcker nog. Men trots att jag rör om och har i grädde så blir det liksom inte nån rednings-känsla. Har du nåt tips? Det uppstår varje gång jag använder grytan.
Tack för en fin blogg!
Käthe
Hej Käthe! Jag tror inte riktigt jag förstår hur du menar? Menar du att det är för såsigt och inte krämigt / rett?
Ja, det blir liksom vattnigt men jag får väl reda lite mer. Tack för respons Åse samt recept på en JÄTTEGOD gryta som jag nu äter
tredje dagen i rad, kan inte frysa in den. Så himla god 🙂
Käthe
En fråga till…ska man röra.om i crockpotten någon gång under tiden? Är nybörjare på crockpot så tar tacksamt emot om det är något annat.Jag ska tänka på nu.
Jag brukar röra efter någon timme! 🙂
Uppfattar inte hur länge den ska vara i crockpotten och på låg eller hög värme? Ska göra den i morgon så jag ar tacksam om jag får veta snart. Tack på förhand/ Maria
Hej det står i receptkortet:) 8 timmar låg.
Spelar det nån roll egentligen om man bytar oxbuljong mot kalvbuljong eller köttbuljong? Eller vad är skillnaden?
Vad lustigt, jag gjorde en köttgryta I Crockpot I helgen och kommer publicera det receptet senare idag. Det var första gången jag gjorde köttgryta I Crockpot, men som med allt annat i slökokare blir det ju UNDERBART!
Hej Åse! Har jag hittat hit till din inspirerande sida då jag har liknande historik som dig. Socker och jag är inte bästa vänner direkt om man säger så.. 😉 Har läst en del om kost och näring och vet egentligen inte varför jag inte testat förrän nu att utesluta kolhydrater så mycket det går, men bättre sent än aldrig, så nu ger jag det en chans, både för vikten skull och hälsan i övrigt. Uppskattar verkligen dina tips och har redan testat flera som är toppen, bla ostfrallorna, mmm! De fina bilderna gör mig hungrig! 🙂
Tack för det och stort lycka till med din nya livsstil!
Vad gott det ser ut. Får bli söndagsmiddag tror jag! Ha det gott och tack för alla braiga recept och inlägg.
Kram från Linda
Stort fan av cock pot/Nordic cooker är jag också. Världens uppfinning! Trevlig kvinnodag från Anne på Landebistro i Finland.
Gammaldags som jag är så har jag inte riktigt fattat vad crockpot är för nåt? Vad är fördelarna mot att laga i gryta på spisen? Går det snabbare? Blir det godare?
Det är godare, sköter sig själv en hel dag och mat som tillagas på låg värme är mer näringsrikt 🙂
Låter jättegott. Har fin älg i frysen. Kanske kan passa?
Ska testa i helgen.
Kram Petra
Jag hade fransyska av älg som jag gjorde köttgryta på i Crockpoten I helgen – sambon som är uppvuxen på älgkött sa att det var det godaste älgkött han hade ätit! Så det blir nog kanon!
Tack Miranda. Ska kolla. Ha en fantastisk helg.
// Petra
Hej! Jag tänkte testa receptet nu i veckan, men jag undrar hur stor crock pot/slowcooker det ska användas? Jag har en slowcooker på 3,2 L. Räcker det till 1 satts?
Hej! Det ska inte vara några problem!