Grymt god och mustig köttgryta i Crockpot

av Åse

Jag hade två fina paket ekologiskt hängmörde grytbitar som jag köpt hos MatHem i frysen som jag tog upp (Älskar att ha frysen full!) och när klockan var 10 i går förmiddag var grytan i gång i Crockpoten!
Jag tog vad jag hade hemma och det blev sååååå gott!

När klockan var 19 i går kväll satte vi tänderna i den här skönheten!
Det går så klart att tillaga den här grytan på spisen.
Dubbla mängden vin och vatten då och låt den puttra på låg värme i 3 timmar. När det är 20 minuter kvar lägg i syltlöken och persilja.


Redo att sättas på!

Grytan just redd med grädde och får gå 30 minuter till!

Klar!
Jag serevarde grytan med blomkålsris och en god sallad – Sååååå gott!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grymt god och mustig köttgryta i Crockpot


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 8 betyg

Ingredienser

  • ca 1 kg fina och putsade grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 rödbetor
  • 1 vitlök solo
  • 1 stor paprika
  • 3 palsternackor
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 5 hackade soltorkade tomater
  • 4 msk oxfond eller 2 tärningar
  • lite soja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 2 dl grädde
  • salt, peppar efter smak
  • 1 dl hackad persilja
  • Smör att bryna köttet i
  • ev. redning

Instruktioner

  1. Bryn grytbitarna i smör i het panna. Lägg över i Crockpot.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  3. Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar/klyftor och lägg ner.
  4. Häll i vatten, rödvin, kryddor och fond. Sätt Crockpoten på 8 timmar låg.
  5. När det är 2 timmar kvar, rör ner syltlöken och paprikan.
  6. När det är 30 minuter kvar rör ner grädde och persilja. Här kan man även reda såsen lite med valfri redning  om man vill ha den tjockare.

 

45 kommentarer

Elaine 29 november, 2024 - 09:12

Är det verkligen 1dl vatten eller 1L? Ska prova med 1dl…..är lite rädd! Önskar mig lycka till.

Svara
Åse 29 november, 2024 - 09:20

I en slow cooker är det vanligt att använda mindre vätska än i traditionella grytor eftersom ångan inte försvinner under tillagningen. Ingredienser som grönsaker och kött släpper dessutom ifrån sig vätska, vilket bidrar till en tillräcklig mängd sås.

Svara
Sebastian 3 mars, 2024 - 09:48

Mkt god gryta.
Bara som återkoppling så står det inte i receptet när paprikan ska i. Jag la i den samtidigt som syltlöken för att de inte skulle vara sönderkokta






Svara
Sebastian 3 mars, 2024 - 15:10

Jag menar givetvis tillsammans med grädden.






Svara
Åse 4 mars, 2024 - 09:17

Tack för feedback! jag ska förtydliga =)

Svara
Sari 21 augusti, 2022 - 19:47

Fick en crock pot i julklapp idag först använde jag den för första gången men då med detta recept, såå gott, så nöjd😀

Svara
Jenny 21 januari, 2022 - 21:45

Ska det bara vara 1 dl vatten? 🙈 Låter fantastiskt gott 🥰

Svara
CarolinE 6 mars, 2021 - 20:42

Kan man göra den på 4h med hög värme?

Svara
Åse 7 mars, 2021 - 11:03

Yes!

Svara
Marie 10 februari, 2021 - 15:54

Hej, undrar om det är rå rödbeta som du använt eller är den kokt ?

Svara
Åse 10 februari, 2021 - 17:51

rå rödbeta!

Svara
Mark 21 december, 2020 - 14:39

Ser väldigt gott ut. Vi har precis köpt en Crockpot och tänkte starta med detta recept. På CrockPots hemsida finns en det tips, bl.a att inte ta bort locket då man kan förlora värmen motsvarande 30 minuters tillagning. I ditt recept tar du av locket 2 ggr. Är detta något du själv noterat?

Svara
Åse 21 december, 2020 - 14:41

Hej! Nej aldrig upplevt att det påverkat åt det ena eller andra håller.

Svara
sara s 29 mars, 2020 - 18:30

Wow, till och med min man tyckte den var jättegod och han tycker inte om grytor – ngn traumatisk kaloppshistoria från barndomen -. Den blev lite lös i konsistensen, så nästa gång testar vi att reda med lite arrowrot. Tack för att du delar med dig av en massa toppenrecept!






Svara
Igor 29 december, 2019 - 10:42

Använde receptet första gången vi lagade mat i vår nya crockpot. Fantastiskt gott.

Svara
Fredrik Söderlund 16 december, 2019 - 19:13

Kan bara instämma, detta var en av de absolut godaste grytorna jag smakat på länge!
Varmt tack Åse för receptet!!!






Svara
Åse 17 december, 2019 - 09:54

Åh vad roligt att det smakade Fredrik! 😍🌟

Svara
Bibbi 25 oktober, 2020 - 16:24

Supergott. Tillagade denna i vår gjutjärnsgryta. Tack för ännu ett, smaskigt recept. Av alla Dina recept, jag lagat, har inget, säger inget, varit sämre än 5 * Kram.






Svara
Åse 25 oktober, 2020 - 23:46

Åh Bibbi! WOW tack snälla för din feedback ❤️

Svara
Eva Hansen 14 januari, 2018 - 12:03

Hej Åse.
Jag är nybörjare på det här med fond och buljong:-)
4 msk fond eller 2 buljongtärningar.
Ska det vara bara fonden/tärningarna eller ska de först späs ut i vatten (som de står på fondflaskan)?
Eva

Svara
Åse 14 januari, 2018 - 12:33

Hej!, de ska ner i grytan =) behöver inte späs ut.

Svara
Henrik Edman 29 september, 2017 - 20:32

Hej. Vitlök solo – är det en klyfta eller är det en hel vitlök?

Svara
Henrik 29 september, 2017 - 20:31

Hej. Vitlök solo – är det en klyfta eller är det en hel vitlök?

Svara
Åse 29 september, 2017 - 20:34

Vitlök solo är en speciell vitlök som inte har klyftor

Svara
Madde 14 augusti, 2017 - 19:00

Jag har ingen croc pot men det måste ju gå och göra i vanlig gryta?






Svara
Käthe 18 april, 2017 - 22:07

Hej
Just nu puttrar köttgrytan i pot´en och samma fenomen som tidigare grytor, det ser torrt ut och så rätt mycket vätska runtom. Även om det är mindre vätska i denna, enl recept. Jag har minskat med en timma då det brukar bli lagom och inte för torrt, detta kött är väldigt mört så det räcker nog. Men trots att jag rör om och har i grädde så blir det liksom inte nån rednings-känsla. Har du nåt tips? Det uppstår varje gång jag använder grytan.
Tack för en fin blogg!
Käthe






Svara
Åse 19 april, 2017 - 08:35

Hej Käthe! Jag tror inte riktigt jag förstår hur du menar? Menar du att det är för såsigt och inte krämigt / rett?

Svara
Käthe 20 april, 2017 - 12:49

Ja, det blir liksom vattnigt men jag får väl reda lite mer. Tack för respons Åse samt recept på en JÄTTEGOD gryta som jag nu äter
tredje dagen i rad, kan inte frysa in den. Så himla god 🙂
Käthe






Svara
Maria 8 april, 2017 - 12:37

En fråga till…ska man röra.om i crockpotten någon gång under tiden? Är nybörjare på crockpot så tar tacksamt emot om det är något annat.Jag ska tänka på nu.

Svara
Åse 8 april, 2017 - 14:30

Jag brukar röra efter någon timme! 🙂

Svara
maria 7 april, 2017 - 22:13

Uppfattar inte hur länge den ska vara i crockpotten och på låg eller hög värme? Ska göra den i morgon så jag ar tacksam om jag får veta snart. Tack på förhand/ Maria

Svara
Åse 7 april, 2017 - 22:27

Hej det står i receptkortet:) 8 timmar låg.

Svara
Eva 11 mars, 2017 - 09:37

Spelar det nån roll egentligen om man bytar oxbuljong mot kalvbuljong eller köttbuljong? Eller vad är skillnaden?

Svara
Miranda Kedbäck - Maid in the kitchen 9 mars, 2017 - 09:16

Vad lustigt, jag gjorde en köttgryta I Crockpot I helgen och kommer publicera det receptet senare idag. Det var första gången jag gjorde köttgryta I Crockpot, men som med allt annat i slökokare blir det ju UNDERBART!

Svara
Malin 8 mars, 2017 - 17:57

Hej Åse! Har jag hittat hit till din inspirerande sida då jag har liknande historik som dig. Socker och jag är inte bästa vänner direkt om man säger så.. 😉 Har läst en del om kost och näring och vet egentligen inte varför jag inte testat förrän nu att utesluta kolhydrater så mycket det går, men bättre sent än aldrig, så nu ger jag det en chans, både för vikten skull och hälsan i övrigt. Uppskattar verkligen dina tips och har redan testat flera som är toppen, bla ostfrallorna, mmm! De fina bilderna gör mig hungrig! 🙂

Svara
Åse 9 mars, 2017 - 09:02

Tack för det och stort lycka till med din nya livsstil!

Svara
Linda 8 mars, 2017 - 12:49

Vad gott det ser ut. Får bli söndagsmiddag tror jag! Ha det gott och tack för alla braiga recept och inlägg.
Kram från Linda

Svara
Anne Forstén 8 mars, 2017 - 10:38

Stort fan av cock pot/Nordic cooker är jag också. Världens uppfinning! Trevlig kvinnodag från Anne på Landebistro i Finland.

Svara
Siw Edin 8 mars, 2017 - 14:39

Gammaldags som jag är så har jag inte riktigt fattat vad crockpot är för nåt? Vad är fördelarna mot att laga i gryta på spisen? Går det snabbare? Blir det godare?

Svara
Åse 8 mars, 2017 - 14:40

Det är godare, sköter sig själv en hel dag och mat som tillagas på låg värme är mer näringsrikt 🙂

Svara
Petra 8 mars, 2017 - 10:18

Låter jättegott. Har fin älg i frysen. Kanske kan passa?
Ska testa i helgen.
Kram Petra

Svara
Miranda Kedbäck - Maid in the kitchen 9 mars, 2017 - 09:20

Jag hade fransyska av älg som jag gjorde köttgryta på i Crockpoten I helgen – sambon som är uppvuxen på älgkött sa att det var det godaste älgkött han hade ätit! Så det blir nog kanon!

Svara
Petra 10 mars, 2017 - 14:45

Tack Miranda. Ska kolla. Ha en fantastisk helg.
// Petra

Svara
Rens 10 januari, 2021 - 08:54

Hej! Jag tänkte testa receptet nu i veckan, men jag undrar hur stor crock pot/slowcooker det ska användas? Jag har en slowcooker på 3,2 L. Räcker det till 1 satts?

Svara
Åse 11 januari, 2021 - 07:57

Hej! Det ska inte vara några problem!

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.