Ingredienser
- Köttfärssås:
- 1 kg nötfärs
- 2–3 st stora aubergine
- 2 gula lökar
- 1 vitlök solo
- 1 burk krossade tomater (Mutti är min favorit)
- 2 msk tomatpuré
- 3 msk kalvfond
- 1/2 dl rött vin
- 1 tsk kanel
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk malen muskot
- 1/2 dl färsk hackad persilja
- salt, svartpeppar
- Oströra:
- 5 dl creme fraiche
- 150 g riven smakrik ost
- 2 äggulor
- salt, peppar
- 50 g riven ost till topping
- smör eller olivolja till stekning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 gr (gärna varmluft)
- Skiva auberginerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem vattnas ur i ca 20 minuter.
- Fräs finhackad lök med finhackad vitlök. Rör ner färsen och stek i omgångar. Rör ner tomatkross, tomatpuré, kryddor , fond och vin. Låt puttra ihop.
- Rör ihop creme fraiche med riven ost och äggulor. Salta och peppra lite.
- Varva köttfärsröra, oströra och aubergine i en ugnsfast form. Avsluta med aubergine och strö riven ost över. Gratinera i ugnen i ca 40 minuter. Servera med en god fetaostsallad.