God morgon!
I går bakade jag ett såååååå gott grovt nötbröd!
Jag älskar riktigt grova bröd och blir sällan sugen på vitt fluffigt bröd. Om jag unnar mig (ja jag skriver unna för jag tycker det är SÅ gott med riktigt bröd ibland) vanligt mjölbröd ibland på t.ex hotellfrukost så väljer jag alltid ett gott, mörkt rågbröd. Yum!
Jag har inte riktigt hittat ett mörkt lågkolhydratbröd som jag gillar. Jag äter sällan lågkolhydratbröd överhuvudtaget men när jag gör det blir det fröknäcken, fröbröd, kesobröd – ni hittar mina brödfavoriter HÄR
I går till ”meliis” åt jag den här skapelsen! Ekologisk Brie, kallrökt skinka från Jakobsdal – Uuuuunderbart gott!
Valnötsbrödet är ett grovt bröd som jag lade ut för 6 år sedan och som jag igår ändrade en del i för att komma bort från de krossade linfröna. Jag blev så nöjd med resultatet!
Jag förstår att ett nötbröd inte är aktuellt för allergiker, då finns det andra bröd bland mina recept.
Man kan använda de nötter och frön som man gillar, jag valde mina favoriter och just de rostade hasselnötterna, valnötterna och solrosfröna skapade den goda mörka mustiga smaken och färgen.
Jag hade Risentas nyponskal i, det blir så saftigt och bidrar till C-vitamin – på mitt Ica Maxi finns det bland fröna!
Hittar ni inte det så fungerar receptet ändå. Fast blir bäst med 😉
Alltså ser ni så fint det blev!!
Mmmmmmmmmm!
Doften!
Jag älskar brödkryddor så det hade jag i, gillar man inte så utesluter man!
Jag skär alltid upp mina bröd med skärmaskin och så fryser jag in direkt, har aldrig bröd liggandes ute.
Jag har den HÄR skärmaskinen.
Hoppas ni gillar! Berätta gärna i så fall!
Grovt LCHF Nötbröd
- Portioner: 20
Ingredienser
- 100 g rostade skalade hasselnötskärnor (Ica)
- 50 g valnötter
- 50 g skalade sesamfrön
- – eller sammanlagt 150 g valfria nötter + 50 g frön
- 6 ägg
- 2,5 dl kesella, creme fraiche eller fet yoghurt (10-17%)
- 2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 100 g hackad mandel
- 50 g solrosfrön
- – eller sammanlagt 150 g nötter och frön
- 1/2 dl Risenta Nyponskal (inte mjöl)
- 2 msk brödkryddor (valfritt)
- sesamfrön till topping
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 gr.
- Mal nötter och frön (200 gr.) till mjöl i mixer.
- Vispa ägg pösigt, vispa ner kesellan.
- Blanda nötmjölet med Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium), bakpulver, brödkryddor, hackad mandel, nyponfröskal och solrosfrön.
- Vispa ner nötblandningen i äggsmeten. Låt svälla i 15 minuter.
- Skrynkla ihop ett bakplåtspapper och lägg i brödform (1 liter)
- Häll ner smeten och sätt in i nedre delen av ugnen i 80 minuter. Stäng av värmen och låt brödet gå i ca 20 minuter på eftervärme. Låt svalna HELT innan brödet skärs upp.
53 kommentarer
Kanongott går det att frysa nötbrödet// mvh Lena
Hej
Letar efter bröd som är lite grovt och hittade detta som verkar gott.
Nu har det ju kommit Xantangummi o Softbake Havre o Vetefibrer. Kan man byta ut lite av dina ingredienser för att på så sätt få ett ändå brödigare bröd?
Anki Helsingborg😊
Hej! Detta är redan väldigt brödigt! Men du kan prova med softbake enligt regeln:
Du ska inte byta ut ingredienser utan tillföra softbake)
Räkna ut den totala mängden på alla ingredienser i ett recept. Tex kanske den totala mängden blir 900 gram.
Räkna därefter ut vad 1% av den totala vikten är. I vårt exempel, 1% av 900 gram = 9 gram.
Addera då 9 gram SoftBake till ditt recept och blanda ut med övriga torra ingredienser väl.
Det här receptet har jag lagat under ca 2 års tid, det blir alltid supergott resultat. Tack!
Jag noterar för första gången idag när jag läser receptet att jag ska sätta in brödet i ugnen på ”175 gr”. Som ingenjör kan jag inte låta bli att kommentera att litet ”g” är förkortning för ”gram”. Grader förkortas ”˚”, gärna med ett stort ”C” efter också för att förtydliga att det är Celsius, eller skriv ut hela ordet ”grader”.
Det är ett slarvfel 🙂 i mina böcker skriver jag alltid gr.
Jag undviker också linfrön, brukar byta till psylliumfrön rakt av, om det står linfrön i ett recept
Det går bra!
Äntligen ett LCHF bröd som smakar just BRÖD. Tack för ett fantastiskt gott recept. Ps: ska testa att rosta det också 🙂
Hej!
Det står 150gram nötter två ggr i receptet. Är det 300 gram sammanlagt som ska malas? 🙂
Hej!, läser du beskrivningen så ser du hur du ska göra 🙂
Mal 200 g nötter & frön till mjöl.
Mjölet ska sedan blandas med övriga ingredienser + 100 mandel och 50 g solrosfrön.
Har du recept på glutenfritt bröd utan ägg? 🙂
Ja du får kolla i brödkategorin 🙂 finns många olika recept där. En del utan ägg/mandelmjöl/mejeri etc
Har bakat detta brödet minst 10 gånger, alltid samma perfekta resultat! Tack för dina fantastiska recept!🌟🌟🌟🌟🌟
Bästa lchf-brödet nånsin, kanske till och med bästa brödet alla kategrier! Saftigt, smakar jättegott av rostade hasselnötter 🙂 TACK Åse för det fina recptet!
Oj, såg att det blev två kommentarer, men nu fick du betygsättning också, hehe
Haha härligt! tack för det! <3
💖👏🏻
Godaste LCHF-brödet jag ätit på mina fem år som lågkollis. Möjligtvis godaste brödet alla kategorier! Tack Åse! 😘❤️
Går det bra att använda Hasselnötsmjöl i stället för rostade hasselnötter , är det samma sak ? Har inget att mala med .
Tack så mycket 🙂 Bästa brödet! Å då måste jag säga att jag inte är så förtjust i mjukt bröd, men det här är gudomligt gott!
Bakade detta idag och bytte ut kesellan mot kokosgrädde, det funkade fint och blev verkligen supergott 🙂
Vad bra! Toppen med feedback!
Såå gott det blev. Väldigt saftigt, hittade inga nyponskal så blev utan dom. Har längtat efter bröd sen jag började med lchf, är ganska ny. Detta kommer jag göra fler gånger. 😋
Kul att det smakade!!
Åhhh! Detta recept har jag letat efter! Bakade det nog då du först la ut det men tappade sen bort receptet och glömde vart jag fått det ifrån…;) Tack!
Kul du hittade igen ! =)
Hej!
Det här brödet ser fantastiskt gott ut! Funkar detta om man är på strikt LCHF?
Hej! Absolut, det är 4 g kolhydrater per skiva.
Bästa brödreceptet hittills, tusen tack! 😘
Taaaaack Anna! 😘
Det här brödet blev verkligen supergott! Tack för receptet!
Otroligt gott bröd! Risk för överätning i mitt fall. 😩
Kraam
Ja var försiktig! <3
Hej!
Tack för en jättebra blogg, följer alla inlägg och har testat många av dina goda recept. Igår provade jag att baka ditt Nötbröd, jättegott, det godaste LCHFbröd jag ätit. I kväll ska jag testa ditt torskrecept X-allt. Blir även inspererad av din matdagbok och träning, är precis hemkommen efter en timmes cirkelträning.
Tack än en gång 🙂
Mvh Lotta
Vad roligt att höra!! Heja heja!!
Bakade detta igår, fantastiskt gott! Tack för inspiration och goda recept!
Vad spännande detta ser ut! Hittade nyponskalsmjöl och blev lite förvirrad… är nyponSKALSmjöl samma som nyponfröSKAL, eller är det ovanstående samma som nyponmjöl?
Tack på förhand 🙂
Hej! Länk till rätt produkt är länkad i inlägget 🙂 inget mjöl bara skal!
Hej
Tänkte baka detta idag ☺ Låter så gott, men undrar det står solrosfrön i receptet. Är det samma sak som solroskärnor?
Hälsningar Carina
Yes 🙂
Tack för dina underbara recepten. Jag är bara 2 dagar här och har redan testad 3 av dem. Brödet är fantastiskt.
Kul att höra! :))
Brödet ser jättegott ut! Har bakat nåt enstaka lchfbröd tidigare men tyckte att det blev så mycket smak av äggen, har däremot gjort ditt fröknäcke massa gånger! hur är det med det här receptet? Skulle gärna testa om brödet inte smakar för mycket ägg.
Smakar inte ägg alls!
Ser jättegott ut, måste testas! I vissa av dina gamla recept står det hur många kolhydrater, fett, protein som ingår. Eftersom min dotter har diabetes brukar det hjälpa oss mycket när vi räknar kolhydrater. Finns det någon möjlighet att få veta detta igen?
Vänliga Hälsningar
Heléne
Hej! Nej jag har inte någon avsikt att skriva ut det i alla recept. Ibland gör jag det för att det i vissa recept annars kommer frågor. Men jag äter ju själv en lågkolhydratkost på Max 30 g kh per dag så recepten speglar så som jag själv äter. Ett tips är att lägga in recepten i kostbevakningen.se så ser ni enkelt vad de innehåller 🙂 lycka till!
Just det här receptet har jag faktiskt räknat ut, uppdaterar det sedan med rätt makrofördelning 🙂
Vilka nötter och frön är det du kör i mixern? Ser fantastiskt gott ut 🙂
De 200 g som står överst i receptet.
Åh detta ska jag prova. Ser brödigt o gott ut 😉 har oxå den skärmskinen, den är guld värd för alla slags livsmedel man kan tänkas behöva skära i fina skivor *tummen upp* enda som är jobbigt är att rengöra den stora delen, den man inte kan ta i diskmaskinen haha. Blir mkt skrubbing emellanåt har haft.
Tusen tack för brödreceptet. Detta kommer min man att uppskatta vet jag 😀
Ser jättegott ut och så fint det blev. Måste inhandla nyponskal så jag kan baka detta.