Grillad Halloumi med Rostade Grönsaker och Pestoyoghurt

Vintips: TARAPACÁ Biodeversity Chardonnay

av Åse
Betalt Samarbete med Dryckestipset, för dig över 25 år

Hej på er alla!

FÖRSTE JUNI – det är ju helt galet!? 🌻🌸⛱️
Känns som i förrgår vi gick in i Januari om jag ska vara ärlig..
Hur känner ni?

Och då kommer jag osökt in på en sommarnyhet!
Från vackra soliga Chile kommer den här 1500 ml boxen med friskt och läskande Chardonnay – denna druva som hela svenska folket älskar så!
TARAPACÁ Biodeversity Chardonnay
Med 129 kronor för den här motsvarar det endast ett flaskpris på 64,5 kronor. Bra pris!

Chile är känt för sin spektakulära natur och framstående vinproduktion. Landet sträcker sig längs Sydamerikas västkust och erbjuder en imponerande variation av landskap, från Atacamaöknen i norr till Patagoniens isfält i söder.
Denna geografiska mångfald skapar unika förutsättningar för olika typer av ekosystem och klimat, vilket också bidrar till landets framgång som vinproducent.

TARAPACÁ är ett ekologiskt och hållbarhetscertifierat vitt vin som har stor doft och smak med nyanser av friska äpple, örter och snygg mineral med mandelblom
God att dricka som det är eller avnjutes till fisk, skaldjur och smakrika vegetariska rätter.
Perfekt för varje tillfälle, från lättsamma middagsbjudningar till en lugn stund för bara för dig själv.
Läs mer om vinet HÄR och lägg enkelt en beställning till ert lokala systembolag.
Art.nr: 70183 Pris: 129kr Alk: 13% Vol: 1500 ml

Över till receptet!

Grillad Halloumi med Rostade Grönsaker och Pestoyoghurt

En vegetarisk rätt eller tillbehör som inte bara är låg i kolhydrater utan också full av smak och textur, vilket gör den till ett utmärkt komplement till en god Chardonnay.
Den krämiga och lätt syrliga smaken från Chardonnay kompletterar halloumin och peston väl.

Ugnsrostade grönsaker är ju så gott och man väljer själv vilka grönsaker man vill ha men jag brukar ha dessa:
röd paprika, zucchini, rödlök och tomater.

Pesto blandat med yoghurt tycker jag är gott och fräscht och passarv ypperligt till den här rätten.

Halloumi är både proteinrikt och en bra ersättare för kött, men är framför allt fantastiskt GOTT!
Hemligheten med att lyckas med att grilla halloumi är att först steka på hög direkt värme så den får fin yta, sedan lyfta över till indirekt värme eller det övre gallret där den får gå en stund så den blir mjuk (ca 10 min)

SÅ gott! Ett perfekt tillbehör eller som ensam vegetarisk rätt.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillad Halloumi med Rostade Grönsaker och Pestoyoghurt


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

200 g halloumi / grillost
(marinera med lite olivolja, rosmarin och pressad vitlök)
1 röd paprika
1 zucchini
1 rödlök
200 g  romanticatomater
3 msk olivolja
Salt och peppar
1 dl kalamtaoliver

Pesto:
50 g pinjenötter
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
50 g parmesanost
1 dl olivolja
Saft från en halv citron
1/21 dl grekisk yoghurt


Instruktioner

Skär paprikan och zucchinin i stora bitar.
Skär rödlöken i klyftor.
Dela tomaterna på mitten.
Lägg alla grönsaker på en bakplåt, ringla över olivolja, och krydda med salt och peppar.
Rosta grönsakerna:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills de är mjuka och fått fin färg.
Skär halloumin i skivor. Marinera gärna en stund.
Grilla halloumin i en grillpanna eller på grillen tills skivorna är gyllenbruna på båda sidor. Låt sedan gå i 10 minuter till på svagare värme.
Gör pestoyoghurten:
Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de är gyllene.
Mixa basilika, vitlök, rostade pinjenötter, parmesanost, och citronjuice i en matberedare
Tillsätt olivoljan långsamt medan du mixar tills du får en jämn konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp de rostade grönsakerna på en tallrik.
Toppa med de grillade halloumiskivorna. Ringla över peston. Toppa med oliver.

8 kommentarer

Britt-Marie 8 juni, 2024 - 18:07

Hej Åse! Angående penicillin i Halloumi från Cypern, så vill jag bara kommentera vad en ICA-handlare sa till mig när han hörde diskussionen om den danska fläskfilén , som jag hade med en danska som jobbade i charken. Han sa till mig att vi svenskar är inte så himla duktiga heller, för vi sprutar in antibiotika i våra ostar för att dom ska hålla sig👍 Vad säger ni om det, och ost som vi älskar🤔

Svara
Åse 9 juni, 2024 - 08:48

Jag är av den åsikten att vi kan inte eliminera eller vara rädda för allt. Tyvärr innehåller vår mat idag på tok för mycket tråkiga saker, så man får välja sina strider helt enkelt.

Svara
Susan 3 juni, 2024 - 17:58

Ni köper väl aldrig halloumi från Cypern, där matar dom djuren med penicillin i förebyggande syfte👎🏻:

Svara
Åse 3 juni, 2024 - 18:05

Finns gott om bra grillostar i Sverige!!
Går hur bra som helst att använda vilken ost man föredrar så länge det är en grillost dvs som en Halloumi!

Svara
Simone 2 juni, 2024 - 15:31

Åsa Tack för alla goda recept Älskar dem.
Har gjort många av dem och tycker att det är så gott & fräscht 👌
Har även köpt flera av de fina kläder & skor som du har visat.
Go fortsättning på sommaren 🌞till dig från😎🌻 en följare






Svara
Åse 3 juni, 2024 - 08:09

Tack Simone! Vad rara du är! 💝

Svara
Jeanette J 1 juni, 2024 - 18:45

Mmm…..låter gott 😋
Jag har upptäckt via dina 😀 recept att pesto är en jättegod smaksättare som verkligen kan användas på många sätt.
Jeanette J

Svara
Åse 2 juni, 2024 - 15:01

Härligt, visst är det SÅ gott!!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.