Grekisk kycklingsoppa med ägg & citron (Avgolemono)

av Åse

Innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore

Godkväll!

Vad hände med denna dagen undrar jag!
Pust en sådan där vecka jag aldrig kommer ifatt känner jag.

Det här är en ny favorit! Såååå snabb att svänga ihop och god som lunch.
Avgolemono är en len sås gjord av ägg, färskpressad citron och varm buljong. Det SKA smaka citron =)
Jag brukar använda kycklingfilé enligt receptet men det går även med färdigköpt grillad kyckling när man har ont om tid och man är hungrig =)
Är man hardcore så låter man en hel otillagad kyckling tillredas i buljongen (tar 1 timme)

Jag skippar riset och har antingen grönsaker i som morot eller rissubstitut som Rootpasta eller Better than Rice

Muuuuuuums! Älskar denna lätt, syrliga soppa som värmer så gott och som är FULLPROPPAD med nyttigheter!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grekisk kycklingsoppa med ägg & citron (Avgolemono)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

Ingredienser

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
12 tsk olja att teka i
400 g kycklingfilé eller 1 grillad kyckling
8 dl vatten
2 kycklingbuljong (tex fond du chef)
1 dl okokt ris eller 2 morötter eller valfria grönsaker
3 ägg
12 st citroner
100 g Fetaost
Bladspenat
salt /svartpeppar, chiliflakes


Instruktioner

Fräs lök och vitlök i lite matfett.
Häll på vatten och kycklingfond/buljong. Lägg ner kycklingfiléerna och ris/grönsaker. Smaka av buljongen med eventuellt mer salt. Låt puttra i ca 10 minuter. Ta upp kycklingen. Låt ris eller grönsaker koka tills de är mjuka. Dra i sär kycklingen med två gafflar och lägg tillbaka i soppan. Dra bort från grytan från värmen.
Vispa upp äggen. Pressa ner 1 citron. Vispa ner 1 dl buljong från soppan. Vispa tills äggblandningen är varm, vispa sedan ner ägg och citronblandningen i soppan. Viktigt att soppan är borta från plattan annars blir det äggröreklumpar.  Äggen reder soppan. Smaka av med salt och peppar och eventuellt ytterligare saften från 1 citron. Det är gott med lite chiliflakes i.Lägg ner en stor näve bladspenat och häll upp i soppskålar. Strö smulad fetaost över vid servering.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

10 kommentarer

Maria 16 augusti, 2022 - 18:50

Ska det verkligen vara två citroner? Är osäker om det är så den ska smaka men för mig smakade den bara citron 😩

Svara
Åse 17 augusti, 2022 - 06:49

Hej! Ja en Avgolemono är en citronsmakande kycklingsoppa! =) Men jag har ändrat till 1-2 så kan man själv smaka av.

Svara
Eva-Lena 24 juni, 2021 - 16:09

En favorit! Kokar dock ris för sig själv.
Tack!






Svara
Åse 26 juni, 2021 - 18:43

Härligt du gillar!

Svara
S. 3 oktober, 2020 - 11:16

Vilken fin soppskål, måste man bli glad av att äta ur, och särskilt när innehållet också ser så gott ut!

Svara
Annika Karlsson - Mukka 2 oktober, 2020 - 08:04

Låter super gott 🙂 måste prövas! Vart har du köpt skålen som soppan är i så fin. Trevlig helg ❤️

Svara
Åse 2 oktober, 2020 - 09:49

Mateus! De är så fina den serien!

Svara
Katariina 1 oktober, 2020 - 18:55

Låter så himla gott, måste laga denna bums!

Svara
Kicki Megas 1 oktober, 2020 - 18:01

En av de bästa grekiska sopporna. Istället för att vänta på att soppan svalnar fortsätt att ösa 1 dl buljong ner i äggblandningen, rör om, fortsätt så tills äggblandningen är varm. Då kan du röra ner den direkt i soppan😃






Svara
Åse 1 oktober, 2020 - 18:45

Ja så gör jag också 😄 Men ville safea lite i instruktionerna så man förstår att det finns en risk att det blir äggröra om soppan är för varm 🍳😅

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.