Gratinerad spetskål och sista, sista, sista…

av Åse

Hej bloggisar!

Oj redan onsdag! Vi hördes ju senast i måndags och då var jag så himla pepp på sista veckan på semestern och dess mjukstart;) Det försvann snabbt kan jag säga haha!
Denna veckan är första på typ hela semestern som vi inte haft något inbokat och det är såååå skönt! Jag njuter av att strosa omkring i mitt allt annat än städade hem! Jag tänker inte ägna sista veckan åt att städa =)


Mina älskade liljor blommar och väger upp för alla dammtussar!

Jag trivs så på mitt nya kontor!
Just nu går fläkten på högvarv här inne, nya nespressobryggaren är installerad och här inne kommer jag ha en bra och produktiv höst!, Tror ni inte det?
Tänk att ovanför den där bokstapeln av böcker som jag antingen själv eller med Anna Hallén författat kommer snart min nya bokbebis ligga! ❤️

Det är 9,5 år sedan jag hittade ketogen kost (LCHF, lågkolhydratkost) och det har varit många upp och nergångar, tweakande  innan jag landade där jag är nu.
I januari 2009 började jag med lågkolhydratkost – jag räknade fortfarande viktväktarpoints några månader för jag vågade inte släppa kontrollen på riktigt. Fullfett valde jag inte heller utan 17% grädde, 17% creme fraiche och 1% kesella..
Det dröjde ett tag innan jag förstod att ökat fett hjälper och inte stjälper. Det är inte alltid hur fort saker går eller att man gör allting rätt som är det viktigaste utan i vilken riktning man går.
Att komma ihåg vad anledningen är till att man vill förändra och förändras och ha det målet framför sig och hela tiden ha den riktningen framför sig – en väg är ju inte rak, riktningen pekar dock alltid åt samma håll.
I mitt fall så var lågkolhydratkost verktyget som under dessa snart 10 år hjälpt mig att hålla riktningen.

Utanför mitt kontor så dinglar grannens äppelträd av små röda äpplen! (OK jag har använt ett teleobjektiv! Sååååå nära har vi som tur var inte grannarna haha!)
Våra äpplen är inte av samma sort och inte lika röda men lika små! Det varma vädret är orsaken till att äpplena blir små i år.

Jag har ställt klockan på 8 i i alla fall varje dag och träningen går bra.
Jag har levt i linne och shorts/kjol i 3 månader nu – en dusch och att låta håret självtorka i knut och ingen mejk på det – ack du ljuva sommarlunk!
Jag ska dock inte sticka under stol med att det känns liiiiiten längtan efter snygga höstkläder, sjalar och ytterjacka 🙂
Man FÅR faktiskt säga och tycka det. Bara för att vi har haft en fantastisk sommar med värme och sol så kan man uppskatta det OCH längta efter svalare väder. Jag älskar verkligen alla årstider! Är tacksam om vi får ha kvar våra årstider men det vete kattsingen.


Något annat som det varit gott om denna sommaren är latmansmat – enkel mat som smakar mycket!
I går provade jag ett recept jag hittade i Elle Mat & Vin – parmesangratinerad spetskål. Så gooooooott!
Jag är ju en stor kålälskare. Älskar kål av alla slag och äter det ofta.

Så enkelt med massor av smak.
Två små spetskålhuvuden, smör, färsk timjan, salt & peppar, parmesan och citron = Perfekt tillbehör!

Daniel hade hämtat upp grymt fina ryggbiffar på Ålgrändens ost & deli – jag är inte alls generellt vän med just ryggbiff men det blev grymt bra i går! Som sagt köper man bra kött så blir det oftast bra!

20 min i ugnen och spetskålen var perfekt!

Till ryggbiffen så serverade jag spetskålen och en caprese och så en god och enkel kall sås:
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 msk tamarisoja
1 vitlöksklyfta
2 msk kalvfond
timjan, svartpeppar

Rör ihop allt och ställ kallt någon timme innan servering.

Capresen var bara mozzarella, tomater och rödlök.
Jag ringlade olivolja över tomater och mozzarella, strödde oregano över. Rödlöken sköljde jag i vatten, sen blandade jag den med vit balsamvinäger och salt och kramade ur vätskan. Då blir den mild och god!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Smörstekt parmesangratinerad spetskål


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Sätt ugnen på 200 gr.
2 st mindre spetskålhuvuden
4 skivor hyvlad smör
salt, svartpeppar
färsk timjan
2 dl riven parmesan
1 citron, skalet


Instruktioner

Dra av yttersta blasten om de är fula. Dela och lägg på plåt.
Hyvla smör över, salta, peppra och strö färsk timjan över.
Sätt in i ugn i ca 20 minuter.
ta ut och riv parmesan över och rivet citronskal.

7 kommentarer

Nina 9 augusti, 2018 - 19:03

NU har jag köpt spetskål, så denna varianten blir det imorgon absolut till nötfärsbiffarna! Så roligt med något nytt! Låter jätteenkelt, men jättegott!
Och vilket bra tips med rödlöken, det måste jag prova.

Måste berätta….Har lagt på mig lite då och lite då, kanske 4-5 kg, inte mycket tycker de flesta, men jag har inte riktigt trivts…
Under mina fyra semesterveckor, som slutade i söndags, körde jag efter ditt viktminskningsprogram, med några snedsteg (hotellfrukost – bra mat men liiite för mycket, restaurangbesök för att fira dottern). Några av dagarna körde jag efter dina recept, t.ex. kålpudding (sååå gott), capricciosa-crepes, omelettwrap, Chicken fajitas sallad, men de andra dagarna har jag ”bara” följt protein, grönsaker och fett.
Jag har gått ner 3 av mina kilon på dessa fyra veckor!! Och ja, jag har unnat mig vin!
Men det bästa av allt, jag har inte alls värk i leder längre!
T A C K !! För inspiration och massor av bra recept i böcker och på bloggen! Det är guld värt!

Njut av sista lediga dagarna!

Svara
Susanne Månsson 10 augusti, 2018 - 08:32

Hej Nina,
Jag känner igen mig precis när jag läste din kommentar ”Har lagt på mig lite då och lite då, kanske 4-5 kg, inte mycket tycker de flesta, men jag har inte riktigt trivts…”
Jag är väldigt klädintresserad och nu sitter många plagg åt runt mage, rumpa..
Har du lust att skicka ditt viktminskningsprogram? Vad du åt och ev. recept, hur har du gjort med träning? Har du några andra tips så vore jag jättetacksam om du vill dela med dig😊

Svara
Nina 10 augusti, 2018 - 16:04

Hej Susanne!
Viktminskningsprogrammet jag använt är det som finns på denna bloggen. Det finns två veckors meny, vissa dagar/måltider har jag använt och andra måltider har jag följt Åses rek mängd protein/grönsaker/fett. Jag valde i princip alltid nånting med ägg till frukost. Efter två veckor har man kommit in i tänket.
Träningen har det varit lite si och så med….semester och till stora delar har vi haft 30+grader. Promenader, nån enstaka dag på gymmet när vi varit hemma. Nu när semestern är slut ska det bli allvar med träningen igen.
Ett tips är att läsa ”Rivstarta viktminskningen” på denna bloggen! Det hjälpte mig mycket, tillsammans med det som finns att läsa under ”Veckomeny för viktminskning”. Det fick mig att hålla mig ”på banan”.
Lycka till, Susanne!

Svara
Åse 10 augusti, 2018 - 08:43

Men vad ROLIGT att höra!! GRATTIS och visst är det en underbar känsla att trots sommar etc känna att man gjort sitt bästa och få fina resultat?
GRYM är du!! Stor kram!

Svara
MariaZ 8 augusti, 2018 - 21:46

Hej,
jag har inte gjort spetskål exakt så men ska absolut laga det, jag älskar också spetskål. Men just nu har vi ett jättehuvud vitkål hemma; pojkvännen ska göra sin goda vitkålssallad, så jag tar spetskål efter det 🙂

Jag får mycket bra inspiration av dig även om jag själv inte äter helt låghydratskost skulle jag bara säga också. Matlagning är avkoppling för mig och jag lagar glatt hemmamat, matlådor och bjudmat.

Texten i din blogg blir väldigt lite för mig i både min Mac och min PC, hur jag än gör. Som en info bara, och, ja man blir ju inte yngre 😉

Lycka till med allt och njut av ditt kontor – jag ordnar mig ett nu också om än inte i ett helt eget rum.

Svara
Åse 9 augusti, 2018 - 12:13

Åh vitkålssallad låter underbart! YUM!
Jag har ökat texten något nu =)

Svara
ÅsaS 8 augusti, 2018 - 17:13

Ryggbiff tillhör en av mina favoritbitar när det kommer till kött. Inte så mycket insprängt fett (vilket är smakbärare, jag vet….), lätt att steka till lagom mörhet (rare, medium, well done) och kan smaksättas med det mesta i kryddväg, även om jag helst bara saltar och pepprar och serverar med kryddsmör (på SMÖR). T o m ungarna föredrar att steka på ryggbiff framför annan köttbit..

Jo, man får längta till hösten – mysiga tröjor, byxor, boots/stövletter. Naturens färgskiftningar, klarare luft.. Men än så länge tycker jag det är skönt att slippa det, fast kvällarna börjar bli lite svalare. Det känner jag är välkommet. Alla årstider har sin tjusning, men då vill iaf jag ha ”rena” årstider, och inte somrar som känns som höst, blöta och slaskiga vintrar och bortregnad vår. Men det är väl bara att glömma..?!

Kål är ju gott, synd bara att man (jag) blir gasig av det. Nåt tips mot det? Jag lider inte, men omgivningen muttrar..

Ikväll blir det nog oxfilépasta här, passande mat en lillördag. Skulle vilja skölja ner det med lite vin, alkoholfritt, men har inget hemma. Har du några bra, och goda, förslag på alkoholfria viner, till nåt annat tillfälle. Tar tacksamt emot tips!

Kram 💕

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.