Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gorgonzolafylld laxfilé med karamelliserad vitvinssås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

4 portionsbitar lax
150 g gorgonzola
salt och peppar
smält smör till pensling

Vitvinssås:
3 schalottenlökar
1 timjankvist
1 msk smör
3 dl vitt vin med hög syra
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 dl grädde
2 msk smör
2 msk crème fraiche


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 °C.
Gör såsen först:
Finhacka schalottenlöken. Fräs lök och timjan i smör utan att löken tar färg.
Tillsätt vinet och låt puttra tills ca 1 ½ dl återstår.
Häll i vatten och buljong och reducera tills 2 dl återstår. Sila av.
Koka grädden i en separat kastrull tills 2 dl återstår, såsen blir härligt karamelliserad. Tillsätt vinbuljongen till den reducerade grädden.
Mixa ner smör och crème fraiche med en stavmixer.

Skär fickor i laxen och fördela gorgonzolan i fickorna. Krydda med salt och peppar och pensla med smör.
Ugnsgrädda i 15 minuter.
Servera med valfria grönsaker och vitvinssåsen.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4