Ingredienser
4 portionsbitar lax
150 g gorgonzola
salt och peppar
smält smör till pensling
Vitvinssås:
3 schalottenlökar
1 timjankvist
1 msk smör
3 dl vitt vin med hög syra
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 dl grädde
2 msk smör
2 msk crème fraiche
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 °C.
Gör såsen först:
Finhacka schalottenlöken. Fräs lök och timjan i smör utan att löken tar färg.
Tillsätt vinet och låt puttra tills ca 1 ½ dl återstår.
Häll i vatten och buljong och reducera tills 2 dl återstår. Sila av.
Koka grädden i en separat kastrull tills 2 dl återstår, såsen blir härligt karamelliserad. Tillsätt vinbuljongen till den reducerade grädden.
Mixa ner smör och crème fraiche med en stavmixer.
Skär fickor i laxen och fördela gorgonzolan i fickorna. Krydda med salt och peppar och pensla med smör.
Ugnsgrädda i 15 minuter.
Servera med valfria grönsaker och vitvinssåsen.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4