Heeeeej på er denna sköna måndag!
Jag har kommit ut ur tunneln känner jag! Energin är tillbaka och även om jag har häcken full just nu så känner jag mig lugn. Mobilen stängs av, likaså mailen – är det något som jag blir stressad av när jag har mycket över mig så är det att ständigt bli störd och avbruten. Vet ni att det tar i genomsnitt 23 minuter att komma tillbaka till fokus när man blivit avbruten? (tack för den infon Maria!)
Mail och mobil får jag ägna mig åt i kväll!
Jag tänkte bara kika in en snabbis med ett recept på väääääärldens godaste vitvinssås – den kan man äta med sked!!
Jag har serverat den till rimmad sousvide torskrygg, alltså såååå gott!
Lite halvtrista bilder, jag hade inte tänkt lägga ut men tänkte, ni måste ju prova såsen!
Såsreceptet kommer från Tommy Myllymäki!
Jag skippar att reda såsen, så onödigt med massa stärkelse i såsen! Bara att reducera såsen lite extra tycker jag så blir den egenredd!
Skriv ut
Godaste vitvinssåsen
Ingredienser
- 1 dl schalottenlökar, finhackade
- 1 st timjan kvist
- 1 msk smör
- 3 dl vitt vin med hög syra
- 4 dl vatten
- 1 fiskbuljong, tärning
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 msk creme fraiche
Instruktioner
- Fräs lök och timjan i smör utan att få färg.
- Tillsätt vin och koka tills cirka 1 1/2 dl återstår. Häll i vatten och buljong och låt reducera tills 2 dl återstår.
- Koka grädde i en separat kastrull tills 2 dl återstår, det blir en härlig karamellisering av grädden! Sila av vinbuljongen och blanda med den reducerade grädden.
- Mixa ner smör och creme fraiche med stavmixer. Servera!
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
14 kommentarer
Otroligt god till smörstekt eller grillad torsk
Skulle denna sås kunna funka till lax också, eller passar den bättre till vitfisk?
Supergod till lax!
Hej!
Måste bara skriva ett stort tack till dig och din blogg!
Jag har börjat med lchf för ca 1,5 månad sen och trodde aldrig jag skulle klara av det… Jag älskar att laga mat och baka och trodde dom dagarna var förbi… Men så hittade jag din blogg och tack vare den känner jag mig bara insipirerad och positiv, är så himla glad för alla recept och tips! Har dock inte kommit in i ”bashandling” vad gäller grejer man bör ha hemma (till bakning osv) med lågkolhydratkost… Men jag får ju alltid tips och idéer från din blogg! Tusen tusen tack, igen!
Ha en bra dag!
Vad härligt att höra Lisa! Stort grattis till en underbar livsstil! Så roligt att du inspireras och motiveras här! =) Njut av dagen!
Hej!
Receptet låter fantastiskt gott som vanligt! Tänkte pröva det till helgen med laxfilé.
Undrar precis som någon annan om du kan rekommendera ett vitt vin med hög syrahalt (alt kan jag fråga på Systemet)? Och hur vet du när det är 2 dl av grädden kvar; det måste vara svårt att mäta mängden kokande grädde? Vore tacksam för praktiska tips.
Hej!
Jag sätter ner en sticka i grädden innan det kokar och så håller jag koll på när grädden kokat ner till hälften genom att sätta ner stickan lite då och då =)
Hög syra: Du kollar klockorna på etiketterna, Fruktsyran ska vara hög dvs ha en klocka som är tre kvartar eller mer =) Detta är gott! https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/muscadet-sevre-et-maine-227501
Hej! Såsen låter supersmarrig. Men jag undrar, varför inte sila såsen innan man tillsätter grädden?
Sila av har hamnat på fel rad 🙂 Uppdaterat nu!
Åh det låter supergott! Ska testa ikväll. Jag hade redan tagit fram torskrygg och tänkte testa att laga den i sous viden 😊 och funderade över vad jag skulle göra för sås.
Vad rekommenderar du för vin till såsen OCH att dricka till? Är usel på vin, förutom att dricka det då..
Ha en skön måndag, och hoppas du får mycket gjort!
Kram ÅsaS
Detta är gott! https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/muscadet-sevre-et-maine-227501
Det var slut på bolaget så jag köpte: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/domaine-de-la-bournaire-579901 – mkt gott!
Klockan med fruktsyra ska vara till tre kvart eller mer som du ser på dessa vinerna, då har det hög syra =)
Gärna oekade viner!
Tusen tack! Bolaget nästa! 😊
Hej Åse, jag har äntligen kommit mig för med att ladda ned din app, så glad för den. Vill önska dig allt gott för det nya året och undrar om du oh Gunilla och Anna har planer på ny resa till Sitges och Terramar som nu blivit så fint renoverat.
Varma älsningar
Ewa