Godaste såsen till kött! Pepparsås med whisky
Goooood förmiddag måndag!
Tidigt i säng i går och klockan ringde 6:45 i dag.
Så skönt att få komma i gång och beta av jobb i lugn och ro innan husets yngre tjejer vaknar.
Nu är mailkorgen tom och jag har hunnit med en massa annat som jag skjutit på. Bästa känslan!
Här kommer den supergoda såsen!
En perfekt sås till alla sorters kött och den är så användbar!
Byt ut svartpeppar mot t.ex mortlad rosépeppar eller grönpeppar (då kan ni dubbla mängden peppar, addera dock gärna lite grovt malen svartpeppar också)
Gillar ni inte whisky? Ersätt med konjak! Gillar du inte konjak? Uteslut!
En härlig sås som inte behöver mjöl eller annan redning! Den reder sig själv.
Pepparsås med whisky
Ingredienser
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1/2 tsk vitpeppar
- 1/2–1 msk grovt malen svartpeppar (börja med mindre mängd!)
- 1 tsk Worcestershiresauce
- 1 msk tamarisoja
- 1,5 dl vatten
- 2 msk konc. kalvfond
- 3 dl grädde
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk svart vinbärsgelé
- 3 msk whisky eller konjak
- 1 tsk dijonsenap
- smör att steka i
Instruktioner
- Fräs lök och peppar i smör på medelstark värme.
- Tillsätt övriga ingredienser utom whiskyn. Låt koka ihop tills konsistensen är tjock och såsig.
- Tillsätt whiskyn och låt småputtra några minuter. Smaka av med lite dijonsenap och eventuellt mer peppar.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
33 kommentarer
Allergianpassade till mjölkfritt med IFraiche och Imat istället för vanliga mjölkbaserade, och hade i 1 msk Coconut Aminos istället för Tamarisoja. Tog cognac istället för whisky. Blev riktigt god sås! Tack för bra recept!
Kul att det blev bra! tack för att du delade dina tweaks så det passade er!
Skippade svartvinbärsgelen och använde ryewhiskey. Utmärkt resultat.
GOTT! Älskar också Rye!
Hej gjorde denna sås idag bytte ut vattnet mot 1dl rödvin &tog 1/2 dl vatten, färgen är jättekonstig (lite lätt lila) ser inte aptitlig ut! Och smaken (nää) och du skriver att den reder sig själv på 15 min ca.. Hur ska den reda sig utan bottenredning el toppredning?? Det ska vara om du reducerar den kraftigt vilket tar betydligt mer än 15 min.. och även om jag inte bytt ut vattnet så skulle den aldrig få den färgen som på dina bilder du lagt upp, den skulle vara betydligt mycket ljusare! Men tack iaf 😊
Mvh Benny
Min sås på bilden är gjord med whisky inte med rödvin och den reder sig på 15 minuter eftersom det är grädde och creme fraiche i då behövs ingen bottenredning.
Hej Åse!
Hur många portioner är recpetet beräknat till då jag skulle vilja använda detta recept till två personer?
Hej!
Det blir ju ca 5 dl sås så jag skulle säga att det räcker till 3-4 personer!
Gjorde denna sås idag till grillad fläskytterfilé med egen nyskördade sparris, den var fantastisk god. Tack för receptet.
Godaste såsen jag någonsin ätit!! Har blivit en ny favorit hos hela familjen och vänner när det blir lite finare kött
Blev en god sås. Använde skotsk single malt whisky, kanske blev lite för mycket smak från den. Nästa gång tar jag lite mindre tror jag 🙂
Hej! Ja jag hade nog hellre tagit en blended i denna =) Ska skriva det i receptet!
Hej! Ungefär hur lång tid får man räkna med att det tar att koka såsen?
ca 15 min =)
Hej.
Tror du det skulle funka att byta till grönpeppar?
Ann-Sofi
Hej!
Vad kan man använda istället för Worcester? Behöver göra den glutenfri..
Mvh Maria
Då får du utesluta det, finns inget du kan ersätta med.
Tack för receptet, jag letade precis efter någon sås att ha till fläskfilén som legat ett par månader i kylen nu…precis vad jag behövde! Som vanligt JÄTTEGOTT! Jag tog whisky för det var vad jag hade hemma, men kan tänka mig att konjak är lika gott! Stort tack för ännu ett toppenrecept!
Härligt Anna! tack för feedback! Stor kram!
Låter jättegott! Jag undrar lite över tamarisojan som jag ser att du har i många recept. Vad är det för skillnad mellan den och vanlig japansk soja? (Jag försöker hålla nere antalet flaskor och burkar i skåpen)
Tamarisoja är en japansk soja som är gjord enligt tradition. Den är fermenterad, glutenfri och innehåller inget socker. Du kan använda din vanliga japanska om du vill det 🙂
Skön känsla när man är ” i fatt” med en massa måsten…Tack för tips och recept alltid gott med något nytt !
Måndagskram från Kate
Visst är det så! Bästa känslan! =) KRAM!
ÅÅÅÅ, vilken sås!!!!
Sååå god!!!
Gillade du?? Hihi =))
Tack snälla du för alla goda recept som du tipsar oss om! Guld värt för mig❤️ Kan du tipsa om både en whiskey samt en konjak som du använder vid matlagning? Tack för en bra och inspirerande blogg!
// Marie
Hej! Konjak kör jag alltid Larsen om den finns hemma, behövs inga finkonjak/whiskys. Maken köper ofta IKEACH whisky som är en prisvärd och supergod single malt! Den har jag i detta receptet =)
Tack snälla Åsa för receptet! Såsen ser himla god ut på bilderna, så jag kan bara tänka mig hur gott den smakar… 🙂 Ska laga såsen när barnen kommer hem på middag nästa helg.
Kram Kristin
Hoppas det smakar! KRAM!
Denna såsen… alltså mums och tack för att du påminner mig om den👍älskar dina kokböcker 😍
Hej! Vilken tajming jag som just funderade på en god köttsås till fredagens middag 😊
Fråga: hela pepparkorn eller kanske mortlade?
/Therése
Uppdaterat nu! 🙂