Hej hej på er!
Finns det något bättre än en riktigt gooooood sås!? Sås är livet!
En riktigt god pepparsås är så användbart till både kött och fågel.
Här är mitt grundrecept som alltid blir så himla gott!
Prova att ersätta balsamvinäger/rött vin med en skvätt konjak istället!
Mmmm lök som steks i smöret, alla smaker och dofter kommer ut!
Såsen kokas ihop till önskad konsistens, ingen redning behövs!
Skriv utGodaste Pepparsåsen
Ingredienser
2 st schalottenlökar
1–2 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk dijon
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 3 msk konjak eller whisky
1 krm salt
Instruktioner
Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg. Rör ner alla ingredienser och smaka av något. Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens.
47 kommentarer
Fantastiskt god pepparsås! Gjort den flera gånger och alltid lika bra! Förgyller varje köttbit. Kör med konjak, mums! ÄLSKAR enkla recept som detta.
PS
Ditt tips om hur man bäst tinar räkor – grymt bra! Köper sällan färska numera. Tacksam 😊
Supergod pepparsås! Har gjort efter flera andra recept men detta var det godaste hittills. Använde whiskey men hade gärna testat konjak om vi haft det hemma. Hade även mer rosépeppar än de andra pepparsorterna då jag tycker det är så gott med rosépeppar. Nu hoppas jag denna sås även går hem hos vännerna i helgen!
Så god sås!
Jag har också tillagat den helt utan fett och torkat i ugn. Tar med mig såsmixen ut på sjön. Vid tillagning tillsätter jag grädde, creme fraische och konjak/whiskey eller vin. Mums och tack!
Till hur många är detta recept beräknat till.
Jag skulle vilja säga 4 personer med tanke på mängden vätska.
God och enkel att tillaga
Blir löken kvar i såsen ? är den inte klumpig då eller kokas löken helt sönder?
Löken blir kvar i såsen, men den är ju finhackad.Du kan sila såsen om det inte är enligt din preferens att den är kvar 🙂
Hej Åse,
Jag ska göra denna sås i helgen men till ett större sällskap. Kan jag dubbla receptet rakt av eller bör man anpassa några av ingredienserna? t.ex. ta mindre soja eller konjak om man gör en större sats.
Du kan bara dubbla!
Såsen är fantastisk, bästa pepparsåsen jag prövat, fyllig i sin smak och lätt att lyckas med. Omtyckt av samtliga som blivit bjudna.
Tack för fin feedback! Roligt att det uppskattas!
Behövde din ljuvliga pepparsås igen nu till svamprullader med potatis morot rödbetsstomp. Så fantastiskt gott.
Tack John! Vad roligt att det smakade! 🌸🙏🏻
Jag älskar den här såsen.
Absolut den godaste såsen … och inte alls svårt att göra 😄
Hej! Denna sås är den godaste jag har kokat, och har den som en standard här hemma när vi äter någon god köttbit! 😀
Dock bjöd jag över min vegetariska vän för ett tag sedan och vi åt potatisgratäng och kött medan han åt ett vegetariskt alternativ MEN jag tänkte inte på att jag har ju kalvfond i denna sås! Han blev lite besviken, och det kan jag ju förstå… Har du, eller någon annan provat att göra denna på ett vegetariskt vis genom att byta ut fonden till kantarell/svamp- eller grönsaksfond? Hur blev det, eller tror du detta skulle kunna funka?
Tack på förhand för svar, men även för en underbar hemsida där jag ofta hittar massa gott att njuta av! 😀
Hej!
Härligt det smakade! Det fungerar absolut! Tror svampbuljong hade varit grymt då det är umami
Finns även umamibuljong som jag tror blir perfekt!
https://www.kungmarkatta.se/produkter/buljong/umamibuljongtarning/
Tack för snabbt svar! 😀 Detta ska jag testa inom en snar framtid då jag ska bjuda till fest med både köttätare och vegetarianer. Så härligt om jag slipper göra två olika såser, och om det uppskattas till alla 🙂 Jag uppdaterar hur den går hem
Har nu testat med buljongtärningarna som du tipsa från kung markatta för att göra en vegetarisk sås och OJ så god den blev!! Den gick även hem hos mina vegetariska kompisar, de slickade sina tallrikar. Till det vegetariska serverades såsen till vego-snitzhel.
Så nu vet andra att detta recept går att göra vegetariskt med. Tänkte att jag uppdaterar här om någon annan undrar 😀
Åh härliugt att höra Erika! Glad jag blir att det smakade och tack för feedback! 🤩
Mycket god sås! Jag använde rödvid i såsen och en blandning av rosé- och svartpeppar (mindre än det stod i receptet). Om det mot förmodan blir något över av såsen fungerar superbra som grund till en god svampsås! Jag stekte en blandning av kantareller och champinjoner i smör, tillsatte lite mer hackad lök och blandade i såsresterna tillsammans med en skvätt mörk soja och lite mer grädde. Perfekt!
Den bästa pepparsåsen! Vilken höjdare! Jag använde en god konjak och det var ett bra val.
Kul det smakade! 🥳
Väldigt god sås och en ny klar favorit! 😍 Körde med konjak i min! Nästa gång vågar jag ta i mer peppar 👌
Jag silade min dock då jag tyckte det blev finare .. Hur gör du ? Tack 👌👍
Godaste, bästa pepparsåsen!!
Min sambo sa: Så god att man kan äta den med sked!👍🏻 Hade rosépeppar och cognac i, blev så himla god!!!
Bästa pepparsåsen
Supersås helt enkelt 🥇
Andra gången jag gör den här, då jag tyckte den va så god den första gången.
Hade inge vin hemma så provade med balsamvinäger ist som du skrev.. Fy fan så dåligt det blev säger jag bara.
Jamen vad bra att du provat, då vet du att du föredrar vin istället =)
Hade du mörk balsamvinäger i? Bra att veta för andra som ska göra receptet. Jag har helst konjak i min, det tycker jag är bäst!
Balsamvinäger gav en lite sur touch som inte tilltalade mig, får nog köra rödvin eller en skvätt konjagare nästa gång.
Vilken balsam tog du? En mörk eller ljus? Bra att veta 🙂
Den såsen måste vi prova !! Mums! Älskar också rosé peppar !! Tack för ännu ett härligt recept !
Så lite så! Hoppas det smakar! ♥️
Har länge tyckt att det är svårt att få till rätt konsistens på såser, men det är det ju inte! Bara att koka den tillräckligt länge. Numera klarar t o m jag av att få ihop både gräddsås, brunsås och pepparsås utan problem. Liiite meckigare att få ostsåsen att bli bra – oftast blir den grynig. Men, jag jobbar på att få till konsistensen där med. Har DU nåt bra tips, på att få till ostsåsen (Bechamelen)?
Kram 💕
Hej!
Yeeeees! Osten ska bara röras ner i slutet och inte koka! Kram!
Aha! Är det såå enkelt! Här har jag kokat, vispat, kokat ännu mer och fortsatt koka för att få bort grynigheten. Och så är det så enkelt som att bara röra ner osten. Ska göra så nästa gång. 😊 Tack!
När du använder cognac istället för rödvin/balsamvinäger, är det fortfarande 1/2dl som gäller? Om du byter ut kalvfonden mot umami/svamp eller någon annan form av buljong, vilken mängd utgår du då ifrån?
Nä då hade jag tagit mindre ca 1-2 msk
1 buljongtärning motsvarar ca 1,5 msk koncentrerad fond.