Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Godaste och saftigaste lussebullen


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl råsocker
2 msk vit rom (eller vatten)
50 g jäst för söta degar
175 gr rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk
0,5 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
800 g vetemjöl (ca 13.5 dl)
1 dl russin
0,5 dl vit rom eller vatten
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

För fyllda snäckor gör en fyllning på:
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
4 tsk vaniljsocker


Instruktioner

Lägg saffranet i rommen (eller vattnet) och rör om. Låt stå 30 minuter. (Detta gör att saffranssmaken blir intensivare och rom gifter sig med russin)
Skär smöret i tärningar, låt bli rumsvarmt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite rom eller vatten ca 30 minuter. Sila sedan av. Att blötlägga russinet gör lussebullen saftigare så att russinet inte drar åt sig vätskan i degen.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 gr.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.