God och krämig JANSSONS FRESTELSE

av Åse

Hej på er och trevlig andra advent 🌟
Har ni några roliga planer?

Här har vi tagit sovmorgon och är nu på väg till lägenheten för att börja med målningen – äntligen!
Just nu är det lite för få timmar på dygnet. Längtar till Januari, haha! INGET är inbokat som det ser ut nu och jag ska göra mitt bästa för att ha en tom kalender.

Vi var på julfest i fredags hos våra vänner Emma & Jens och jag gjorde min goda Jansson och den blev väldigt uppskattad! Kul, jag tycker själv att den är galet god!

Istället för potatis:

Vill man inte ha potatis så kan man ta kålrabbi och kålrot, det blir en bra kombo. (Koka kålrabbin och kålrot i lättsaltat vatten i ca 8 minuter, låt ånga av sedan)
Ni hittar även  mitt recept på Vitkålsjansson HÄR

Jag strimlar potatisen i min Kitchen Aid med skiva för att strimla grönsaker.

Jag väljer alltid Grebbestads ansjovis och Ejderns orökta kaviar efter tips från Leif Mannerström.

Ansjovisspadet vispas ihop med grädden.

Varva potatis, lök och ansjovis – potatis i botten och toppen.

Jag hade ströbröd här men jag rekommenderar Panko!

Skjuts in i ugnen!

Hoppas det smakar!
Vi tycker den blir supergod.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

God och krämig JANSSONS FRESTELSE


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 10-12

Ingredienser

1200 g fast potatis
3 stora  gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk orökt kaviar
salt, peppar
Ströbröd eller ännu hellre Panko
tunna skivor smör


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Smörj en form med smör.
Skala potatisen, strimla i 7-8 mm stavar.
Skala och skiva löken tunt och stek mjuk i smör långsamt tills den karamelliseras. Salta och peppra något.
Varva sedan potatis, lök och ansjovis i en smord gratängform. Potatis i botten och överst. Salta lite och peppra på varje lager.
Vispa ihop grädde och creme fraiche så det blir fluffigt, vispa sedan ner kaviar och spadet från burkarna ansjovis.
Häll över gratängen så att potatisen nästan täcks. Rör lite med en gaffel så att vätskan kommer ner till botten.
Strö ströbröd över och hyvla tunna skivor smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 1,5 timme, lägg över aluminiumfolie om den ser ut att få för mycket färg.

8 kommentarer

Roland 13 december, 2023 - 11:21

Har alltid lite Kaviar i Jansson , kan det vara anledning till att alla tycker att den är ovanligt god. Sedan har vi alltid rödbetor till många har varit skeptiska men efter att provat tyckt det var gott.






Svara
Nea 18 december, 2023 - 19:42

Är det fast potatis eller mjölig du använder?

Svara
Elisabeth Evertsson 11 december, 2023 - 17:34

Supergott






Svara
Jeanette Jonasson 10 december, 2023 - 18:46

Kaviar i Jansson? Låter spännande. Det ska jag också testa.
Så kul o testa nytt…😀
Jag gjorde tjocka revbensspjäll i crock potten igår. 6,5 timme. Oj oj va gott.
Önskar er fortsatt fin andra advent. 🕯️

Svara
Barbro 10 december, 2023 - 18:24

Ingen jul utan jansson men spännande med kaviar i så det kommer jag att tests-idag har vi gjort köttbullarna ialla fall.
Ha en fortsatt fin andra advent..vi ska strax värma oss med lite glögg.

Svara
Pernilla 10 december, 2023 - 16:30

Janssons är ett måste på julbordet 😋 Aldrig hört om kaviar i, måste testas. I vilket steg tillsätter du det? Med grädden och spadet?
God Jul och tack för allt gott du delar 🎄

Svara
Åse 10 december, 2023 - 16:46

Hej! Den ska ner med grädden! Jag lägger till det 🤗 God Jul!!🎄

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.